Мнозина правят десeтка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

1. Шпионският скандал във Формула 1. В дъното на аферата е един от инженерите на Ферари – Найджъл Степни. Човечецът гепил информация и я дал на конкурента МакЛарън. Далаверата бе разплетена от ФИА и „сребърните стрели” олекнаха със 100 милиона долара. Олекнаха и с всичките си точки от последния си сезон. Изобщо олекнаха много, защото накрая си и признаха. Но всичко не свърши дотук. Оказа се, че и от крадеца е крадено – от Рено свили секретни документи, принадлежащи на МакЛарън.

2. Бягството на Пелето от Левски… Станислав Ангелов подписа тайно договор с Енерги Котбус, а ръководството на българските шампиони научи шокиращата новина от медиите, които от своя страна забелязаха, как националът ни доволно позира с „червено-белия” екип на интернет страницата на отбора от Лаузитц. 29-годишният защитник и германският отбор използваха клауза в контракта с Левски, която гласеше, че Пелето може да бъде откупен за 180000 евро. От „Герена” обаче до последно твърдо отричаха съществуването на подобна клауза. В крайна сметка Енерги сезира Световната футболна централа, която естествено отсъди в полза на германците – договорът на Ангелов с Енерги е напълно законен.

3. УЕФА разследва български тимове за уредени мачове. След като в България никой не обръщаше внимание на непрестанно сипещите се обвинения, Европейската централа взе нещата в свои ръце. Първо на мушката попадна Черно море заради мача му срещу ФК Македония от турнира Интертото. След 9-страничен доклад от страна на УЕФА, на „моряците” им се размина. Италианският „Ла Стампа” набърка Литекс за гостуването им на Беса, а президентът на сръбския Хайдук Кула се изцепи, че са му предлагани пари, за да падне от ЦСКА. Пак влязохме в световните новини. Няма лошо, малко реклама не ни е излишна. След като не можем да се рекламираме с футбол…

4. Ставийски и катастрофата край Ропотамо. В началото на август двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски предизвика жестока катастрофа край Приморско, при която загина 23-годишният Петър Петров. Партньорът на Албена Денкова е навлязъл с управлявания от него Хамър в насрещното движение. Проверка с дрегер е установила наличие от 1,2 промила алкохол в кръвта му. При инцидента пострадаха още трима – приятелката на загиналия Михаела Горсова изпадна в кома, а в болницата, но без опасност за живота, са приети други двама души, пътували в колата на Петров. Освен огромната популярност на Максим, още по-скандалното в случая е, че той е лице на медийната кампания за внимателно и трезво шофиране. И в момента тече следствено дело срещу шампиона. Наказателният кодекс на България предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода за престъплението, което е извършил.

5. „Аз карам пил” – Боде Милър. Носителят на Световната купа в ски алпийските дисциплини направи шокиращо разкритие, което въпреки всичко надали е изненадало много хора. Скандалният скиор открито призна, че преди всяко състезание удря по някоя друга стограмка. „Алкохолът те прави по-бърз”, обоснова се Милър. Това обаче не беше всичко около Боде за годината. Състезателят скандализира света, оттегляйки се от националния отбор на САЩ. Причината е: „Не ми хареса там”. А по-конкретно, Милър не обича да спазва чуждите правила, а да прави, каквото той си знае – да живее в каравана, да пие, да пуши марихуана и да се забавлява до дупка, нищо, че утре има старт от Световната купа. За да може да върши това на воля, Милър си направи свой отбор – „Боде Тим Америка”.

6. Пак допинг в Тура… Най-великото състезание в света на Колоезденето – Обиколката на Франция се компрометира тотално. Тази година Тура и участниците в него просто удариха дъното. Само за 48 часа големите фаворити Михаел Расмусен и Александър Винокуров бяха разкарани от собствените си отбори след съмнения за употреба на допинг. Титлата остана за „най-чистия” - Алберто Контадор.

7. Уговорени мачове и в тениса. Пак букмейкъри и пак договорки. Първо бе разкрит руснакът Давиденко. №4 в света падна от 87-я Мартин Васало Аргело на турнир в Полша. Асоциацията на тенисистите професионалисти нае следователи, които подпукаха Давиденко, жена му и роднините му. Името на руснака бе замесено още веднъж – този път при победа. Забележете отново над руснак. Според американското списание „Tennis” над 100 срещи са били манипулирани. И пак руска следа – в Санкт Петербург номер 3 в мъжкия тенис Новак Джокович е получил неприличното предложение да падне срещу 110 хиляди лири.

8. Футболът запали гражданска война в Италия. Началото бе поставено, след като фенът на Лацио Габриеле Сандри бе убит от полицията, опитваща се да спре бой между агитки на римските „орли” и Ювентус. След това лудостта на феновете на Ботуша бързо се разрасна, като най-страшно бе в столицата Рим – ултраси на Рома нападнаха полицаи и Националния олимпийски комитет на страната. После се обединиха с враговете от Лацио и взеха да трошат наред. Прокуратурата пък ги обяви за терористи и могат да им лепнат по пет годинки на топло.

9. Марион Джоунс загуби олимпийските си медали заради допинг. МОК си взе всичките пет отличия, които тъмнокожата газела спечели преди 7 години в Сидни - златните на 100, 200 метра и щафетата 4 по 400 метра в Сидни и бронзовите в дългия скок и щафетата 4 по 100 метра. Причината е тривиална – употреба на допинг. Американката пробва да мине метър, като сама си призна, надявайки се че „признат грях, не е грях”, но удари на камък. Прецакани се оказаха и съотборничките и в щафетата – и те трябваше да върнат медалите си, въпреки че са чисти. Какво да се прави - „покрай сухото, гори и мокрото”.

10. Изцепките на звездите във футбола. И тази година идолите на милиони деца по света пълнеха колоните на таблоидите не с някакви светли примери за подрастващите, а с простотиите си извън терена, някои от които определено граничат с олигофренски постъпки. Легендарният вратар на Байерн Мюнхен Оливер Кан нагледно доказа, че дори и да остаряваш, не винаги помъдряваш. Русокосият исполин с вид на ефрейтор от Гестапо заля с урина допинг ченге след реванша с Реал Мадрид от 1/8-финалите на Шампионската лига. Удоволствието му струваше 20 000 франка и един мач аут от терените. „Ухапала го бълха”, както викат старите хора. Суперзвездите от английската Висша лига, макар и желани от половината нежна част от човечеството, пък решиха да заложат на сигурното – платения секс. Звездите на Юнайтед Кристиано Роналдо и Андерсон си спретнаха оргия с пет проститутки. Мераклии са си младите и това е… Истинска сензация щеше да си бъде, ако в тяхната роля бе наставникът им сър Алекс.

11. Разводът на Роман Арамович. Не само футболистите, но и техните шефове трудно удържаха ципа на панталоните си. Колкото и скъпо да им струваше това. На собственика на Челси му излезе около 7 млрд. евро. Руският евреин хлътна по хубавата Даша и заряза майката на петте му деца. Тя пък си взе подобаващата издръжка. Световните медии обявиха новината за скандал, но тук май всички останаха доволни – бившата стюардеса Ирина заради пачките в евровалута, Роман заради по младата й заместничка, а Даша... Е все има за какво. На губернатора на Чукотка все пак му остана някой и друг милиард за харчене.