Клиентите на голям хранителен магазин в Ботевград се оплакаха  от заблуждаваща промоция. Според разказа на една от потърпевшите,  днес тя си купили две от стоките, обявени в магазина, че  се продават промоционално на по-ниска цена. Взела обаче и други стоки. Платила на касата и когато разгледала касовата бележка, видяла, че промоционалните стоки са маркирани на по-високата им цена. Клиентката се обърнала към касиерката и посочила разминаването. Служителката на касата обаче й отговорила, че не може да маркира отново стоката и й предложила да ги върне в магазина. “Има много хора, които не проверяват какво е маркирано на касовите бележки и си мислят, че са купили стока на промоционална цена, но те всъщност са  платили на по-високата”- възмущават се гражданите.
Подобни сигнали гражданите могат  да отправят към Комисията за защита ан потребителите. Гореща  телефонна линия  е 0700 111 22
Разговорите към националния телефон 0700 111 22 се таксуват според цените /тарифите на мобилните оператори към стационарни номера 0700 на БТК.