Проектът „Сейн” /SANE/ е инициатива на Министерството на труда и социалната политика, изпълнявана с подкрепата на Програмата на ООН за развитие. Целта е да се изработи и тества приложим и устойчив модел за децентрализация на социалните услуги в България.
Чрез този проект се осигурява достъп до услугата Социален асистент на хора в неравностойно социално положение. Чрез него се осигурява заетост на безработни хора, предимно в пред пенсионна възраст, които не могат да се реализират на пазара на труда. Те преминават период на обучение за работа като социални асистенти, за да се научат да обслужват тежко болни, възрастни и самотни хора, трудно подвижни и такива с трайни увреждания пряко по домовете им. За повечето от тях това се превръща в професия.
Услугата „Социален асистент” е въведен в 4 общини от м.април 2003 година, а през 2006 година общините вече са 12 общини. Между стартиралите още от самото начало е и Етрополска община. В цялата страна работят като социални асистенти общо 400 човека.  
В нашата община работят 66 асистента, които обслужват 182 човека от града и селата, с изключение на Оселна. Там няма местни жители, които да поемат тази дейност. Договорът на тези хора изтича на 31 декември 2007 година и те ще бъдат освободени от работа по договора им по Проекта „Сейн”.
От началото на следващата година ще останат само 30 от тях, но вече по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”. Останалите 36 човека ще се пренасочат към Бюрото по труда с право на обезщетение. Все още не се знае къде ще се пренасочат нуждаещите се от специални грижи, чийто брой нараства с всеки изминал ден. Може би над 100 човека сега рискуват да останат без социален асистент. И особено тези от тях, които нямат решение на ТЕЛК за над 90 % инвалидност с придружител. Които имат такова решение ще се ползват с предимство по националната програма. 
При разговора ми с координатора по Проекта за социални услуги „Сейн” г-жа Мила Пашова разбрах, че проблемът наистина не е малък, но заедно с общината се търсят начини за решаването му. Още повече, че новият заместник-кмет г-жа Росица Христова е досегашен директор на Дирекция „Социално подпомагане” в Етрополе.
За в бъдеще ще се кандидатства и по съответните национални програми в това направление, но тенденцията на министерството е социалното подпомагане да се поеме изцяло от общината. За 2008 година Етрополска община няма такава готовност.