24 510 проверки на качеството на провежданите обучения срещу ваучери по схема „Аз мога” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” реализира Агенцията по заетостта от старта на схемата досега.

Резултатите очертават следните тенденции:
- въпреки многократните препоръки на проверяващите експерти за спазване на разпоредбите на ПМС 251/21.10.2009 г. продължават нарушенията, свързани с предоставяне на ксерокопия на учебниците и учебните помагала и предоставянето на такива на библиотечен принцип;
- материално-техническата база при много от Доставчиците на обучения (ДОб) не отговаря на изискванията за обучение на възрастни, не се осигурява и свободен достъп до помещенията, които се използват за обучение;
- информация за промяна на графиците за обучение не се предоставя своевременно на Дирекциите „Бюро по труда”.

С цел недопускане на нередности и осигуряване на качество на реализираните обучения срещу ваучери Агенцията по заетостта припомня, че при системни нарушения и неизпълнение на отправени препоръки към Доставчиците на обучения ще се прилагат допълнителните разпоредби на ПМС 251/21.10.2009 г. (изм. ДВ бр.54/16.07.2010 г.), в които категорично са разписани присъщите разходи за обучение, които се включват в стойността на ваучерите.

„Присъщи разходи” са разходите за оригинални учебни материали, консумативи, застраховки при обучение за професионална квалификация, издаване на документи за завършено обучение, възнаграждение на преподаватели, осигуровки, наем на материално –техническа база, както и всички административни, режийни и други разходи, включително разходи за осъществяване дейността на ДОб, свързани с предоставянето на обучението.
Неспазването на предписанията на контролиращите органи води до прекратяване на Споразумението с Агенцията по заетостта.

Прилагането на указанията за засилване на контролната дейност, с цел недопускане на нередности и осигуряване на качество на обучения срещу ваучери от страна на Агенцията по заетостта ще продължи.