Премиерата на новата книга на Симеонка Влайкова – „Усещане”, се състоя тази вечер в ресторант „Камелиите”. Десетки ботевградчани уважиха културното събитие. Сред тях бяха близки, приятели и бивши колеги на авторката, общественици.
В началота на представянето прозвуча стихотворението „Усещане за жена”, изпълнено от Ириней Василев, а българска народна песен изпя Виолета Ангелова. Изпълненията на двамата ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров” бяха специален поздрав за Симеонка Влайкова.
Въведение в съдържанието на книгата направи нейният редактор Емилия Ценова. Последваха поздравления от Иванка Караджова, учителка по химия и член на клуб „Краевед”, Десислава Младенова, завеждащ библиотеката към ПГТМ „Христо Ботев”, Виолета Филипова – президент на дамския Ротари клуб в Ботевград, Петя Кочкова, директор на „ОУ Н.Й.Вапцаров”, Евгения Иванова, учителка и член на УС на дружество „Орханиец”, Виктория Раловска, общественик, Тодорка Коцева, директор на Исторически музей – Ботевград, Симеон Миков, президент на местния Ротари клуб, и други.
Общото в изказванията бе, че „Усещане” е историческо четиво с висока художествена стойност, изпълнено с чувства и вълнения. Към Симеонка Влайкова бяха отправени призиви „да не спира да пише”, защото „творбите й са завладяващи и се четат на един дъх”. От своя страна тя благодари на всички, оказали помощ за издаване на книгата: Емилия Ценова и нейната дъщеря Йоанна, дамския Ротари клуб и клуб „Краевед”.
Премиерата на книгата „Усещане” завърши с коктейл, който авторката даде и по повод 70-годишния си юбилей.

Визитка
Симеонка Влайкова е родена и израснала в Ботевград. Произхожда от стари местни родове и още от ученичка се увлича от краезнанието и литературата.
Завършва СУ „Свети Климент Охридски”, специалност „География”, и работи като учителка в ботевградската гимназия. По-късно е назначена за методик в Софийския окръжен инспекторат. През 1980 г. защитава докторат по методика на обучението по география. Автор е на научни публикации, съавтор на учебници и методически ръководства. През последните години се изявява активно в областта на краезнанието. Издава 5 книги, четири от които от поредицата „Ботевград през годините”, и една, посветена на ОУ „Н.Й.Вапцаров”.

За значимата й краеведска дейност д-р Симеонка Влайкова е удостоена със званието „Заслужил гражданин на Ботевград”, а от Съюза на краеведите в България – със званието „Заслужил краевед”.

Настоящата й книга е изява в областта на прозата. Съдържа разкази и спомени, писани през годините. Някои от тях са публикувани в местната преса. Сюжетите са свързани с личности и събития от родния й край и са поредното доказателство за силната любов на авторката към Ботевград.