Тази сутрин, след продължително боледуване, почина Симеонка Влайкова - учител, общественик, краевед. На 24 август тази година тя щеше навърши 80 години.  


Симеонка Влайкова е родена и израснала в Ботевград. Произхожда от стари местни родове и още от ученичка се увлича от краезнанието и литературата.


Завършва СУ „Свети Климент Охридски”, специалност „География”, и работи като учител в ботевградската гимназия. По-късно е назначена за методик в Софийския окръжен инспекторат. През 1980 г. защитава докторат по методика на обучението по география. Автор е на научни публикации, съавтор на учебници и методически ръководства. Изявява се активно в областта на краезнанието. Автор е на няколко книги, сред които е  поредицата „Ботевград през годините”.


За значимата й краеведска дейност д-р Симеонка Влайкова е удостоена със званието „Заслужил гражданин на Ботевград”, а от Съюза на краеведите в България – със званието „Заслужил краевед”. 


От 1995 до 2003 година тя е председател на дружество “Орханиец“. След това остава почетен председател на неправителствената организация.


В последното си обръщение към членовете на дружеството, Симеонка Влайкова написа: “Ценете миналото! Съхранявайте старите традиции! Отдавайте дължимото на всички достойни хора, изградили през годините нашия хубав и многообичан град – днес с име Ботевград!“.


Botevgrad.com поднася съболезнования на семейството на Симеонка Влайкова.


Поклон пред паметта й!