Патронният празник на ботевградската гимназия се състоя в навечерието на 16 февруари, когато се навършват 127 години от рождението на Асен Златаров. За да уважат събитието, в големия салон на читалище „Христо Ботев” дойдоха бивши и настоящи възпитаници и учители на учебното заведение, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, зам.кметът Цанко Цанов, секретарят на общината Цеца Иванова, представители на общинската администрация, представители на фирми, общественици, директори на детски и учебни заведения, родители.
Празникът на гимназията започна с посрещане на училищното знаме. Последва поздравително слово от Даниела Колева, директор на учебното заведение. „Патронния празник е един повод, който ни събира всички нас – възпитаниците на гимназия „Асен Златаров”,  Училището, носещо свети имена Асен Златаров, Царица Йоана, Никола Вапцаров, е храм на просветата и културата в Ботевградска община. Училището, в което няколко поколения възпитаници са получили добро образование и възпитание, намерили са своето призвание, станали са добри хора. В навечерието на патронния празник и на 100 години гимназиално образование в Ботевград, свеждаме глави пред първите, усещаме присъствието им, черпим сили от тяхната сила, вяра от тяхната вяра, пламък от техния огън. Докосвайки се до личността на Асен Златаров, се възхищаваме от задълбочената му научна подготовка, от значителното му научни постижения. Човек с многостранни интереси. Един учен, но едновременно и поет. Той познава само един върховен закон – закона за дълга към живота и към хората. Златаров служи само на един кумир  - човека, на една идея – братството към хората, на един закон – великия закон на живота”, каза в част от словото си директорът на гимназията. Тя направи равносметка на успехите, постигнати от учениците на областни и национални олимпиади, спортни състезания, зрелостни изпити, на сцената на читалището. Даниела Колева се обрана с благодарност към всички бивши и настоящи учители за техните усилия, старание и всеотдайност. Директорът на гимназията подчерта, че учебното заведение има редица спечелени проекти, по чиято реализация работи.

Поздрав към гимназистите от името на кмета Георги Георгиев отправи председателят на ОбС Йорданка Лалчева. В част от поздравителния адрес се казва: „Гордеем се с нашата природоматематическа гимназия, дала десетки поколения достойни млади хора и професионалисти в своята област. Символ на духовността и храм на знанието – златаровската гимназия не спира да събужда стремеж към себереализиране и успешно утре.
Скъпи учители, всеки ден вие показвате и затвърждавате думите на достойния българин, учен и творец, че идеалът всякога побеждава, стига да е смислен, висок и човечен. Той ви даде не само името си, но и своите големи житейски завети, Каза ви, че знаещият е силен, а науката – мощ. И безрезервно повярвахте в думите ме, че културността ще спаси българщината. Останете верни на традицията, запазете своя пламенен устрем да запалите частица от себе си в умовете и сърцата на вашите възпитаници и продължавайте да ги напътствате да извървят достойно, с вяра пътя на своите мечти!
Скъпи ученици, обичайте България като Златаров и никога не правете кариера от тази обич! Бъдете дръзки и смели в очакванията, упорити в начинанията! Винаги знайте, че можете, защото сте носители на златаровския дух! С волята, със знанието и постоянството на своя патрон ще успеете да докажете на себе си и света, че вие сте нашата най-съкровена надежда на светлото бъдеще!”.
Йорданка Лалчева награди гимназията с парична награда от 1500 лева, осигурена от общината, съгласно решение на ОбС.


Празничната програма продължи с компютърна презентация, която проследи моменти от миналото на училището, и тържествен спектакъл, който пресъздаде училищния живот в годините преди прехода и след него. Възпроизвеждането на сцени от утринната ведрина, проверката за емблеми, подстригани и вързани коси, изрязани нокти и изрядни униформи предизвика смях у учениците в салона и носталгия по ученическите години у по-големите, които не спираха да повтарят: „Така беше.”.

На патронния си празник гимназията получи поздравителни адреси и цветя от: Община Ботевград, учебни заведения, фирми, партийни и неправителствени организации.