Книгата „Златаровската гимназия в Ботевград” бе представена на патронния празник на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, който се състоя вчера в големия салон на читалище „Христо Ботев”. За създаване на творбата разказа нейният автор Симеонка Влайкова. „100-годишният юбилей на ботевградското гимназиално образование съвпадна с книгата, която написах по този повод. Злтаровската гимназия е наследник на цялото гимназиално образование в Ботевград, на първите гимназиални паралелки на гимназия „Царица Йоана”, на горния курс на училище „Вапцаров”, известно под името „старата гимназия”, както и на гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” сега „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. В продължение на 100 години стотици млади хора от Ботевградския край завършват гимназиално образование. Десетки са учителите, инженерите, икономистите, юристите, завършили ботевградската гимназия. Не са малко и нейните възпитаници, които работят в областта на науката, както и обществениците. В продължение на 100 години Златаровската гимназия възпитава не само своите ученици, но и техните родители и цялото гражданство на Ботевград. И това аз исках да подчертая също в моята книга. В продължение на 100 години Ботевградската гимназия заема много важно място и в културния живот на нашия град. Десетки тържества, театрални постановки, рецитали са ни възхищавали в изпълненията на ученици от гимназията. И това е много забележително. Аз изживях много трудности, написвайки книгата, въпреки че лично съм възпитаник на Златаровската гимназия. От 8-ми до 11-ти клас съм уличила там, имам много снимки и спомени. Там бях и учителка в продължение на много години, което също ми помогна в моята краеведска дейност”, каза Симеонка Влайкова. Тя спомена имената на някои видни личности, допринесли за развитието на гимназиалното образование. Сред тях е кметът Тодор Лаловски, който съдейства за откриването на първите гимназиални паралелки. По негово време се откриват три училища в Ботевград. Това става в годината на Балканската война. Голяма заслуга за развитието на гимназиалното образование имат директорите Стамен Панчев и Петър Илчев. Директорът Стефанов открива първата музейна сбирка в гимназията и също допринася за нейното развитие. По времето на Никола Близнаков гимназията става природоматематическа и печели много голям авторитет не само в бившия Софийски окръг, но и в цялата страна. В трудните години на прехода, директорката Росица Василева успя да запази гимназията като едно много авторитетно и стабилно учебно заведение.
Симеонка Влайкова благодари на сегашната директорка Даниела Колева, на която се дължи създаването на книгата за Златаровската гимназия. Тя изказа благодарност и на всички бивши директори, учители и граждани, които са й оказали помощ в трудното дело.
„Вярвам, че тази книга ще бъде един малък и скромен спомен в историческото наследство на Ботевград”, каза в заключение авторката. Симеонка Влайкова получи цветя и поздравления от ръководството на община Ботевград, директора на гимназията, Литературен клуб „Стамен Панчев” и дружество „Орханиец”, на което тя е почетен председател.
Редактор на книгата „Златаровската гимназия в Ботевград” е историкът Емилия Ценова, която също е възпитаник на учебното заведение, а известно време е била учителка в него. Издател на книгата е „Ариадна 93”.
Всеки присъстващ на патронния празник на гимназията получи екземпляр от творбата, посветена на 100-годишнината на гимназиалното образование в Ботевград. Юбилейният концерт по този повод ще се състои през ноември тази година.