Около 30 родни футболисти са в полезрението на МВР заради съмнения, че участват в уреждане на мачове в България, научи "24 часа". Някои от играчите вече са били разпитвани. Това е станало след операцията на антимафиоти от ГДБОП срещу група за организиране на нелегално тото и изнудване на длъжници на 16 септември в София. Тогава за 24 часа бяха задържани юношата на Левски и настоящ играч на втородивизионния Спортист (Своге) Георги Семерджиев и лицензираният треньор по футбол от Ихтиман Борислав Сталинов Димитров.

Спецполицаите имат съмнения, че проверяваните футболисти са уговаряли мачове предимно в "Б" група, за да печелят от залагане на тях. МВР следи и футболисти на клуб от “А” група от Южна България, но тепърва се събират доказателства. Има подозрения, че и един от грандовете на родния футбол е участвал в уговорен мач. Спецполицаи са засекли, че някои от разработваните играчи са уговаряни да играят симулативно в различни столични чалга кръчми.

"Ще танцуваме ли за 30 хил. лв.?", била паролата между играчите. За мотаене по терена на даден мач футболистите получавали 30 хил. лв. на среща. Първо им се давала част от сумата като капаро, а останалата - след като се свърши работа.

Когато играчът е "хванат", той спокойно може да заложи срещу своя отбор за загуба. Същото правят и организаторите на манипулиране на мачове. Обикновено те залагат на наши мачове от втора и трета дивизия на букмейкърски сайтове, базирани в Азия или в офшорни зони. Така печалбата им била гарантирана.

Арестуваният и пуснат по-късно Георги Семерджиев се появи на терена два дни, след като вкуси свободата в мач на неговия тим Спортист срещу Пирин(Гоце Делчев). Преди мача президентът на клуба от Своге Христо Димитров заяви, че Семерджиев обяснил ареста си с грешка и недоразумение. Футболистът нямал нищо общо с уреждането на мачове. На спецполицаите обаче им направило впечатление, че въпреки не особено високата си заплата юношата на Левски карал две суперлуксозни возила за стотици хиляди левове и демонстрирал доста висок жизнен стандарт за футболист от втора дивизия.

Семерджиев попаднал в полезрението на антимафиотите при разследването на бандата за черно тото, ръководена от "безработния" Андон Смиленов. Той създал перфектна конспиративна организация за приемане на залози, даване на "заеми" за игра на черно тото с убийствени лихви и рекетиране на длъжници, разказа пред "24 часа" шефът на сектор "Компютърни престъпления и хазарт" в ГДБОП Явор Колев. Издал ги потърпевш, задлъжнял с 10 000 лева на групата. Той бил бит и заплашван многократно да върне парите.

Оказало се, че като него има десетки хора, поблазнили се от високите коефициенти. Собствениците на черния тотализатор се помещавали в кафене в Студентския град. Не приемали нови играчи без препоръка. Предлагали двойно по-високи коефициенти, отколкото тези на известните букмейкъри за мачове от родното и чуждите футболни първенства.

На новия играч щедро му се предлагал заем от 1000 лева, за да започне, и дори дребни печалби за зарибяване. Така постепенно той затъвал, а лихвите му растели със седмици. Следвали заплахи и бой. Накрая длъжникът бил принуден да подписва записи на заповеди, с които дава на "букмейкърите" колата или апартамента си.

Според антимафиотите центърът на нелегалното тото е в Югозападна България и е свързан със знакови фигури от бившата групировка ВИС-2. Към тях гравитират и президенти на футболни клубове от елита и “Б” група.

Към сериозните печалби в нелегалното тото имали апетити убитият наркобос на Перник Райко Кръвта, хора от обкръжението на Златко Баретата и бивш вицепрезидент на елитен футболен клуб.