На вчерашната извънредната сесия на Общинския съвет беше направено предложение от кмета на Общината инж. Богомил Георгиев „относно одобряване на подробен устройствен план – план за застрояване за имот в м.Негарщица от землището на Етрополе.
От обяснителната записка към неговото предложение се разбира, че става въпрос за изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Елаците” по технология на японска фирма „Мицубиши”.
Съветниците изслушаха и изпълнителния директор на „Елаците” МЕД инж. Драгомир Драганов за готовността на предприятието да започне строителството на станцията още от средата на м.януари.
Ето и самото РЕШЕНИЕ:
На основание чл. 21, ал. l, т. 11 ЗМСМА, във връзка с чл.129, ал. 1 от ЗУТ и като взе предвид решение на ЕСУТ, взето с протокол N2 8 от 18.08.2010г., Общински съвет - гр.Етрополе, одобрява ПУП - ПЗ (план за застрояване) на имот N 2 640435, землище гр. Етрополе, м. "Негарщица", с който имота се отрежда "За пречиствателна станция за замърсени води от рудник "Елаците" и за него се определя чисто производствена (Пч) устройствена зона.
На основание чл. 215, ал.l от ЗУТ в 14-дневен срок от обнародването в "Държавен вестник" решението подлежи на обжалване чрез Община Етрополе пред Административен съд - София област.

Както каза инж. Богомил Георгиев в края на заседанието, решението на сесията е част от договореността между предприятието и общината да работят в една посока – подобряване екологичното състояние на река Малки Искър и на района в общината като цяло.