ПСОВ и свързаните с нея хидротехнически съоръжения е един от най-значимите екологични проекти за управление на руднични води в България.


С официална церемония на 5 септември бе поставено началото на технологичните проби на новата пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) на рудник „Елаците” в Етрополе. Тя е първото съоръжение у нас и в Европа, което ще функционира по иновативна за България технология на MMTEC, лидер в преработването на руднични отпадъчни води в Япония.


Церемонията по прерязване на лентата започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В словото си той похвали ръководството на Геотехмин и Елаците за грижата за околната среда и здравето на хората, доказателство за което е завършването на проекта за новата пречиствателна станция. 


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Етрополе инж. Богомил Георгиев, Негово Превъзходителство г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България и г-н Йошиаки Инаба, президент на ММТЕС.


В приветственото си слово кметът инж. Богомил Георгиев подчерта, че рудник „Елаците” дава работа на 1770 работници и служители, от които 707 етрополци, което го определя, като особено значим и ценен за гражданите на общината.
„За нас предприятието има и друго важно значение - каза още той. - В лицето на Елаците мед и Геотехмин Община Етрополе винаги среща подкрепа и съдействие, както в трудни ситуации, така и в усилията за подобряване на облика на града.  Днес Елаците мед АД с действията си доказват още един важен спектър на своята дейност и политика - грижата към околната среда и съответно здравето на хората. Като кмет адмирирам вашите усилия за подобряване и запазване на екологичното равновесие в общината.”


Н. Пр. г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България,  произнесе словото си на български език. Той започна с поздравления по повод успешното изграждане на съоръженията за пречистване на отпадъчни води в рудник „Елаците”. След това припомни накратко историята на съвместната работа на японските и български специалисти по проектирането, строителството и успешното завършване на това съоръжение. „Между двете страни има голям потенциал за развитие в различни сфери на икономиката. Компанията ММТЕС, с помощта на която бе изградена пречиствателната станция, има по-широк обхват от дейности, които могат да се използват и занапред от Геотехмин” – каза г-н Такаши Коидзуми и допълни че реализирането на този проект ще допринесе за по-нататъшното развитие на икономическите отношения между Япония и България.


От своя страна, Йошиаки Инаба, президент на ММТЕС, заяви:  „България се слави със своите дълги традиции в областта на изкуствата, иконописите и манастирите си, с българската роза, символизираща красивата й природа. Както българският народ, така и японският от сърце обичат тези неща.  Щедрата българска природа е безценно наследство, което може и трябва да бъде предадено на бъдещите поколения. Именно с цел опазването на тази красива природа, през 2009 г. беше стартиран проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на рудничен комплекс „Елаците", а нашата компания беше избрана за проектирането и надзора на строителните работи. След приключване на проектирането, въпреки голямото географско разстояние, което дели България и Япония, ние продължихме да оказваме техническа помощ и да наблюдаваме отблизо напредъка на изпълнението на обекта с оглед успешното му завършване.”


Приветствие към всички, благодарение на които е изградена пречиствателната станция, поднесе д-р инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД. „Днес всички, които присъстваме тук, можем да изпитаме удовлетворение, че това,  което бяхме набелязали, е вече факт. Готова е пречиствателната станция за отпадъчни руднични води.” Той се върна назад, към 2004 г., когато започнали първите разговори с японски компании и към 2008 г., когато стартирали преговорите с Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън. „Това е висока технология. За първи път се строи пречиствателна станция от този тип в Европа - каза още г-н Вутов и допълни, че за Геотехмин и Елаците е важно да изпълнят договореността с Общината: „Да подобрим околната среда, флората и фауната в района.”


По японски обичай японските представители и българските им колеги пиха саке за сполука на проекта. Гостите на церемонията бяха поздравени с фолклорна програма от Народно читалище „Тодор Пеев 1881” към община Етрополе – детска фолклорна група „Звездица” с ръководител Лиляна Гоцева, фолклорен ансамбъл „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова и оркестър към читалището с ръководител Даниел Борисов.


След техните изпълнения организаторите дадоха възможност на присъстващите да се разгледат модерните съоръжения в пречиствателната станция и да се запознаят с фазите на пречистването на отпадъчни води от рудника чрез рециркулация на утайката. Началото на технологичните проби на пречиствателното съоръжение е етап от дейностите, които ще осигурят въвеждането му в редовна експлоатация. Пречиствателната станция е част от комплекс от съоръжения за управление на водите в района на рудник  „Елаците”, цялостното изграждане на който се предвижда да завърши през 2017 г.