Баскетболният отбор на Балкан завърши редовния сезон с поражение. Днес той загуби гостуването си на Спартак Плевен със 78-74 (23-5, 10-23, 25-25, 20-21) в мач, който бе без значение за класирането на двата отбора.


Още първата част бе показателна за настройката, с която отборът на Балкан бе дошъл в Плевен. Тя завърши при резултат 23-5 за Спартак въпреки ранния таймаут, който взе треньорът Александър Тодоров. Във втората четвъртина нещата в редиците на зелените се подобриха. Те я спечелиха с 23-10, но на полувремето продължиха да изостават с 5 точки - 33-28.


В средата на третата балканци изравниха при 42-42 и малцината ботевградчани в залата си помислиха, че пълният обрат започва. Именно в 25-та минута иначе гласовитата агитка се обади за първи път. Но не се получи. Спартаковци продължиха да бъдат по-настойчиви и след половин час игра отново имаха преднина от 5 точки - 58-53.


Така продължиха нещата и в последната четвъртина. Балкан стигна на няколко пъти до равенство, но така и не успя да излезе напред в резултата. Досадни грешки в решителни моменти, включително и невъзможност на три пъти да вкарат топката в игра, наклониха везните към домакините. И водени от Илия Станков и Димитър Маринчешки, те спечелиха този последен за тях двубой в тазгодишното издание на лигата. Завършиха на девето място, а деветият и десетият няма да участват в плейофите.


Любопитното бе, че двете поражения на Балкан в Плевен дойдоха непосредствено след победите им над Лукойл Академик. И така зелените са единственият отбор, който има положителен баланс срещу лидера, но отрицателен срещу предпоследния.


Илия Станков разпиля родния си клуб с 29 точки за 26 минути игра. Силно игра Димитър Маринчешки, който направи дабъл-дабъл с  16 точки и 15 борби.


За Балкан  Станимир Маринов вкара 15 точки, Бошко Йовович има 12, с 11 е Йордан Бозов, Хънт и Мартин Маринов отбелязаха по 9, Славейков е с 8.Разочарова целият отбор, но най-много Сантош, Панич и Петрович.