През последните 24 часа изтече много информация за новото поколение смартфон на Google.

Nexus 2, както беше известен досега, носи името Nexus S и е разработка на Samsung. Снимките, които виждате, се появиха за първи път в Engadget, а в Мрежата се повдигнаха доста въпроси защо изображенията изглеждат сякаш са преминали през Photoshop.

Според неназован източник, цитиран от Android and Me, това е дело на Samsung. Най-вероятно, подобно на Nexus One, първите тестови телефони са били пуснати небрандирани и са заснети без логото на Google.

То е било добавено дигитално преди изтичането на снимките, за да придаде достоверност на смартфона.

Часове след появата на снимките Phandroid публикува и детайли за техническите характеристики на Nexus S.

Отново според анонимен източник устройството (тук вече цитирано като GT-i9020) ще има 4-инчов AMOLED екран, ще работи с операционна система Android 2.3, ще разполага с 5-мегапикселова камера, ще поддържа 3G и HSPA. Батерията ще е 1500 mAh. Телефонът ще се предлага в мрежата на T-Mobile.

Все още не е ясно дали Google ще предприеме същата стратегия за разпространение на Nexus S, както при предшественика му. Тогава компанията го продаваше единствено онлайн през собствения си магазин.

В Мрежата се появиха още любопитни подробности за новия гугълфон. Пак според Android and Me той е трябвало да бъде пуснат в продажба вчера. Премиерата е била отложена заради много сериозна промяна в конфигурацията на смартфона.

В последния момент е било решено той да работи с двуядрен процесор вместо с едноядрен. Решението е чисто стратегическо - очаква се през януари 2011 г. да се появят смартфони с двуядрени процесори, а от Google искат новият им продукт да е максимално конкурентоспособен. Генералната промяна е наложила преработването на операционната система и софтуера за модела.

Затова според анонимен източник в момента сред тестърите, които се радват на Nexus S, има две версии на устройството. Те се различават единствено по процесора.

В момента не е ясно за кога е пренасочена премиерата на Nexus S. Логично е тя да се състои до края на годината при това преди бума на коледното пазаруване и едновременно с дебюта на Android 2.3 Gingerbread. Google и Samsung отказват коментар.