Нов вид бизнес се появи в кризата и натрупването на все повече неразплатени дългове. Става въпрос за продажбата на задължения на физически лица. Досега сделките, познати като цесии, се сключваха основно за дълговете на компании.

Увеличаването на неплатените сметки за телефон, ток, вода, парно и непогасените заеми обаче карали кредиторите да търсят купувачи на задължения.

Първата голяма подобна сделка е сключена през миналия месец, научи "24 часа". Става въпрос за десетки хиляди дългове, натрупани от клиенти на GLOBUL.

Те са били продадени на българската фирма "Ес Джи груп". Компанията се занимава със събиране на вземания.

GLOBUL е прехвърлил част от несъбраните задължения на свои бивши клиенти по силата на надлежно сключен договор в съответствие със законовите разпоредби на България, заявиха от оператора. Оттам допълниха, че това е нормална и напълно законна практика, която се прилага от много компании по света. И уточниха, че всички бивши клиенти на GLOBUL, чиито задължения са прехвърлени съгласно този договор, ще бъдат писмено уведомени.

От този момент техните задължения ставали собственост на "Ес Джи груп" и GLOBUL нямал повече отношение към тях.

От оператора отказват да съобщят броя на продадените дългове и на каква стойност са те, позовавайки се на търговската тайна. Ставало въпрос за неплатени сметки и други задължения, просрочени за значителен период от време, в определени случаи с години, и не са били заплатени въпреки многократните напомняния.

Според неофициална информация са продадени дълговете на 290 000 души, като сделката е била за близо 3 млн. лева.

Операторът работел с няколко реномирани компании, които се занимават със събирания на вземания. Те имали право да контактуват със съответните неизрядни платци и от името и за сметка на GLOBUL да ги подканят да покрият своите задължения.

От "Виваком" обясниха, че също работят с фирми за събиране на вземания и не изключват възможността също да прибегнат до продажбата на дългове. От "М-Тел" нямали такива намерения.

През миналата година ЧЕЗ също обяви, че продава на търг задължения на свои абонати. Сумата е между 3 и 4 млн. лв.

Фирмите, които купуват дълговете, започват активно да ги събират, като част от тези мерки са и завеждането на дела срещу длъжниците. Обикновено това се случва, ако има закъснение от 30 дни при плащането.

От Камарата на частните съдебни изпълнители съветват хората, които срещат трудности при погасяването на задължения към банки и фирми, бързо да се обърнат към кредиторите си за предоговаряне на задълженията си, за да не се удвои и даже утрои сумата, която в крайна сметка ще трябва да плащат след таксите по едно съдебно изпълнение.

Съдии пък съветват, че ако се е стигнало все пак до дело, веднага да се подаде молба с предложение за извънсъдебно споразумение с кредитора, за са спестят съдебни такси и разноски.