В раздел три - „Имоти, които общината има готовност да продаде...”, на Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост, ще бъде включена ливада от 15 декара, която се намира в местността „Чорбаджийска круша” в землището на село Новачене. Решението бе взето на редовната сесия на Общинския съвет в четвъртък. 17 съветници гласуваха „за”, 1 бе против, а 6 не участваха в гласуването.
Както вече сме информирали, въпросният имот граничи със собственост на кмета на Ботевград.
По думи на Георги Георгиев пред съветниците, фирма щяла да строи предприятие върху терена. Подробности за евентуалния инвеститор и намеренията му обаче не бяха съобщени.
По време на обсъждането на предложението, Филип Филипов предложи докладната да бъде изтеглена от дневния ред на заседанието. “Касае се за продажба на футболно игрище в село Новачене. Там има и две метални врати. Това място може да продължи да се използва като футболно игрище от младежите в селото. Община Ботевград има достатъчно терени, които може да предостави на лица, желаещи да инвестират. На скицата също е написано „игрище”, мястото е окосено, което означава, че се използва”, каза съветникът.
Йордан Йорданов от управляващото мнозинство бе на друго мнение. „Мястото е пустеещо от години”, каза той. Според кмета Георгиев, „на това място пасе само едно стадо овце”. „От години там не е влизал никой да рита топка и няма да влезе. Първо, защото няма кой да рита. Ако след тридесет години се появят хора да ритат, има места да се направи пак игрище”, каза той и допълни: „От това игрище, може би 2 или 3 метра, ще се вземат от новата магистрала.”. Изказването на градоначалника не приключи с това изречение. Георги Георгиев продължи с лични нападки към Филип Филипов, което се случва почти след всяко изказване на съветника.

В хода на сесията кметът стовари гнева си и върху Иван Гавалюгов, също нещо обичайно в работните дни на местния парламент. Причината бе че съветникът си позволи да предложи по-висока цена на поземлен имот от 84 кв.м в местността „Широко ливаде” в Ботевград. „Имотът е в атрактивен район и е смешно да утвърдим пазарна цена от 50 стотинки на квадратен метър. Това наистина е смешна, нереална цена” каза съветникът и предложи цената да бъде 20 лева на кв.м. Предложението на Гавалюгов предизвика възгласи на неодобрение от страна на управляващото мнозинство в ОбС, както и остра реплика от страна на кмета: „Знаеш ли, няма да ти предлагам да ходиш да се преглеждаш, аз ще отида да се прегледам, за да видя дали в мен няма нещо не в ред, като толкова те търпя.”. Георгиев обясни, че собственик на съседен имот искал да закупи тези 84 кв.м, за да си разшири овчарника.
По време на разискването на докладната постъпиха още две предложения - на Николай Велков – за 2 лв./кв.м, и на д-р Веселка Златева – за 6 лв./кв.м.
Кметът Георги Георгиев призова групата на ГЕРБ да подкрепи предложението на съветничката от БСП. Другите две предложения бяха оттеглени.