През миналата седмица община Ботевград сключи три сделки за продажба на общински имоти, чиято обща стойност е над половин милион лева.


Най-висока е цената, на която бяха продадени 6 декара до бензиностанцията в квартал "Васил Левски". Търгът е спечелен от фирма "Никсметал" , които са платили 400 000 лева. Това е теренът, който дълги години бе ползван от бившето поделение Строителни войски. След неговото разформироване бе отдаден под наем на частна фирма. В същото време обаче общината заведе дело и доказа собствеността си върху терена. През септември м.г. общинският съвет взе решение теренът да бъде продаден.


Бившата почивна база на БКС в Рашково също е продадена през миналата седмица. По неофициална информация сделката е сключена на цена от 59 хиляди лева. Обектът бе обявен за продажба преди няколко години, но досега към него нямаше проявен интерес.
Третата сделка е на площадката на бившето военно поделение. Общината е продала терен за 104 хиляди лева.


"Надяваме се до края на месец март да сключим сделки за още около 2 милиона лева - заяви пред наш репортер кметът Георги Георгиев. Според него пазарът на недвижими имоти, който през последните години беше замрял, проявява признаци на пробуждане. Към няколко общински обекта има проявен интерес, кандидат-купувачите са направили и оглед на имотите. По неофициална информация един от имотите е сградата на бившата фирма "Родина" в центъра на Ботевград.


"Ако успеем да продадем и тези имоти, това означава, че сработва третият вариант за осигуряване на средствата, необходими за довършване на пречиствателната станция за отпадни води - заяви кметът Георги Георгиев. - Това означава, че не е нужен банков заем, а безлихвеният заем от държавата, за който бе взето решение, може да бъде в много по-малък размер" - допълни той.