Кон за кокошка заменя държавата, ако бъде реализиран проектът за петролопровода "Бургас - Александруполис", който слага нефтена тапа на туризма ни. Целият бранш скочи срещу тръбата с аргумента, че властта залага годишни приходи от милиарди евро срещу транзитни такси до 30-35 млн. долара. Но това не е единственият риск пред страната ни. Още през миналата година еколози алармираха, че трасето минава през защитени територии. Тогава строителният министър Асен Гагаузов ги успокои, че птичките и пчеличките няма да пострадат. Евентуален разлив обаче би унищожил екоравновесието по южното ни Черноморие и областта Странджа-Сакар за години напред.
Спомняте ли си потресаващите кадри на оваляни в нефт птици, които агонизират в Керченския залив? Това се случи след авария с танкер, който изпусна огромно петно. Това може да се случи и у нас, ако допуснем властта да реализира рискованата си игричка с петролопровода "Бургас - Александруполис". Тогава България, а и цяла Европа, ще трябва да се прости с уникални защитени животински и растителни видове. Евентуален разлив ще съсипе цялото ни Южно Черноморие, а заради неблагоприятните морски течения екокатастрофата ще удари дори Турция, категоричен е депутатът от ДСБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев. Според него под заплаха са девствени екосистеми и територии, защитени от НАТУРА 2000. Когато е определяно трасето на проекта, никой не е помислил за националните интереси. Не е ясно и как ще погледне Европа на трасето, защото защитените екотеритории са определени точно по настояване на Брюксел.
 Ако тръбопроводът бъде прокаран, това ще увеличи многократно трафика на танкери през Черно море, с които ще се кара суровината от Русия. Това ще доведе неминуемо до замърсяване и до голям риск от разливи, твърди Петко Петков от Института за зелена политика. И в момента има технологични разливи, но с прокарването на тръбата рискът от екокатастрофа се увеличава многократно. Има и огромно значение къде точно ще излиза тръбата на брега. Проучванията сочат, че ще бъдат засегнати зони, които влизат в НАТУРА 2000. Най-застрашена е местността Ченгескеле. В риск са още десет зони, сред които Бургаското езеро, ждрелото на Тунджа, Факийската река и Сакар планина. Тръбата ще наруши местообитания на редки птици и животни. А с това и евродирективите, които ги пазят, обобщи Петков.
 И на фона на всичко това, икономическите ползи от тръбата изобщо не са оправдани. На първо място все още не са окончателно договорени 100% от петролните доставки. Така, дори и да се построи тръбата, капацитетът й няма да се използва максимално. На практика вероятно ще печелим от транзитни такси около 15 млн. долара годишно, обясни Евгени Чачев. Но дори и да работи на 100%, държавата ще печели максимум 35 млн. долара годишно. Това е нищожно малко в сравнение с направените досега инвестиции в туризма. По Южното Черноморие те се изчисляват на десетки милиарди евро. Като в това число влизат не само построените комплекси, курорти и хотели, но и частни вили и места за отдих, обясни Чачев. На вятъра ще отидат и усилията на туристическия бранш за удължаване на летния сезон. Комбинацията на море със СПА и балнеоуслуги ще бъде обречена. Вместо лечебна кал, по Южното Черноморие ще има нефтени петна и ще бъде изцяло унищожен поминъкът на населението в региона. Така вместо държавните интереси проектът ще защити чужди, както стана и при сделката за магистрала "Тракия", заключи ексминистърът.