Веригата от магазини КООП-заедно на пазар е въведена с решение на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз. Това е политика, която се провежда в последните няколко години. Последният магазин в нашата община, който открихме преди няколко дни, е под номер 680. Толкова са всичките обекти на ЦКС в Софийска област.
Първоначално в нашата кооперация имахме 6 обекта в тази верига. За последните 3 години сме включили общо 11 търговски обекта. Последният е този в с.Бойковец. Това е най-малкото село, оборотът е най-малък и затова го оставихме за последен. Въпреки ниската покупателна способност решихме, че хората заслужават да имат съвременен търговски обект. Селото е откъснато от града, живеят повечето възрастни хора и заради това им създаваме по-добри условия за търговия.
Стремежът на тази верига магазини е да бъдат по-близко до хората, снабдяването да бъде гарантирано и всичко се доставя с документи. Търгува се предимно с хранително-промишлени стоки. С електронни везни, на които купувачът вижда грамажа, цената на стоката и сумата, която трябва да заплати. Получава и съответния касов бон. Има възможност да рекламира както количеството и качеството на стоката, така и сумата, която ще заплати. Това се посреща добре от нашите клиенти, което се отразява и на увеличение на покупко-продажбата на стоките.
Стремим се да разнообразяваме асортимента. Особено за селата доставяме всичко най-необходимо за едно семейство. За пример ще посоча доставката на каменна сол. Стока, която се избягва от другите търговци, защото е от внос, с много ниска цена. Крайно неизгодно е за кооперацията, но е крайно необходима за животните. Подобно е положението с изкуствения тор, със семена за посев и т.н. 
Във всички села магазините се зареждат всеки ден. Трудна реализация, свързана с икономическия ефект за кооперацията, но за нас е по-важна грижата за хората. По-голяма част от тях са членове на кооперацията.
Ние ще продължим да обновяваме търговската мрежа и за в бъдеще. Сега направихме по един обект в селата, но тъй като там имаме и по четири магазина, ще продължим тази програма и догодина. Всичко е свързано със средства, защото кризата засегна и търговията, но въпреки това продължаваме да обновяваме мрежата си от магазини. За следващата година планираме още три обекта.
Стремим се да задоволяваме потребностите на клиентите си. При нас вече се забелязва увеличение на стокооборота в обновените обекти. Разбира се това не може да се каже, че е достатъчно за излизане от кризисното състояние на търговията. При реконструкция на магазините се влагат много средства и за възвращаемост все още не можем да говорим, но се стремим да не бъдат поне на загуба. Най-големите разходи ни са с консумацията на ток, защото имаме хладилни съоръжения, без които не може нито един хранителен магазин. Колкото и да са високи изискванията за обектите, не можем да не ги спазваме въпреки разходите.
Дейността на кооперацията се осъществява със съответните документи и внасяне на данъци от всякакво естество. За миналата година сме внесли над 500 000 лева данаци на държавата. Не може нищо да са укрие, защото всяко нещо се маркира на касов апарат.
Всички, които работят в кооперацията са осигурени със съответните вноски.
Всичките тези разходи утежняват финансовата ни дейност, въпреки това работим по правилата и ще го правим и за в бъдеще.
Това интервю взехме от председателя на Районна потребителна кооперация в Етрополе   Иван Павлов.
Снимките са от последния открит магазин от веригата КООП-заедно на пазар в с. Бойковец.