Студеният декемврийски ден не разколеба 250-те души от БАН, които се събраха на пореден протестен митинг шествие на площад „Цар Освободител". Той е под надслов „Спрете войната срещу българската интелигенция".

По време на този пореден протест беше показан плакат, дълъг близо 30 метра. Той съдържаше имената на всички български учени и техните постижения в различни области.

Представителите на младите учени от БАН за пореден път поискаха да се спре ликвидирането на Академията. Учените отново настояха за оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Освен това те прочетоха открито писмо от председателя на БАН акад. Никола Съботинов до премиера Бойко Борисов. В него той призовава да се възстанови диалогът, така че отговорните лица да се отнасят национално отговорно към българската наука.

Съботинов настоява: Нека утре да не се срамуваме от взетите днес решения.

В откритото си писмо академикът припомня, че вчера са били отпуснати 245 000  лева за „доведената до окаяно състояние поради липса на бюджетно финансиране обсерватория в Рожен към БАН".
По думите на Съботинов учените там са били принудени да разпродават ценна и скъпа апаратура, а не са получавали дори и минимални заплати.

В писмото си той изтъква още, че учените са работили в нечовешки условия на студ и е имало реална опасност да се достигне до унищожаване на най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа.

Председателят на БАН благодари, че една от гордостите на науката в България няма да затвори врати, но допълва, че рискът това да се случи остава за след Нова година.

Той помоли за аналогично отношение, каквото беше демонстрирано вчера и към другите 42 подобни звена към БАН, които по думите му са също толкова продуктивни и са доказали своята значимост пред света.

Подходът „Разделяй и владей" не трябва да бъде прилаган към интелектуалците, не само защото те го разпознават, а и защото управлението на науката изиска разбиране на потребностите на всяко едно научно направление, пише още Съботинов.

Той е категоричен, че временното оцеляване само на определено звено няма да доведе до резултати, ако липсва национална стратегия за научни изследвания.