През миналата седмица стана известно, че женският волейболен отбор на "Левски" - настоящ вицешампион на България и носител на общо 28 титли на страната, е прекратил своето съществуване - всички състезателки (включително от девическите състави) са освободени и им е дадено разрешение да идат в други тимове. Клуб "Левски" обаче си съществува в регистъра на лицензираните, просто няма да има отбор заради липса на финансиране.


По този начин на волейболната ни карта на практика не остана нито мъжки, нито женски волейболен клуб, който да е автентично "син". В мъжкото първенство се подвизава "Левски София", който обаче бе създаден през 2013 г. от бившия капитан на националния отбор и на автентичния "Левски" Владимир Николов. 


С две думи - феновете на "сините" трябва да припознят отбора на Николов, ако искат да подкрепят някой "Левски" във волейболното ни първенство. И това не е единичен случай за България.


Емблематичен е примерът с футболния ЦСКА, който фалира и изчезна от правния мир на 9 септември 2016 г. В момента има два столични отбора с тази абревиатура, но нито един от тях не е автентичният. "ЦСКА-София" е преименуваният и преместен в София отбор на "Литекс" (Ловеч), а "ЦСКА 1948" бе основан през 2016 г.


Но това не е всичко - около двата спортни гранда на България има куп мутирали клубове, носещи техните имена и лицензирани да извършват спортна дейност. 


В официалния регистър на спортното министерство има вписани общо 33 клуба с "Левски" в името и със седалище в София. И в 7 спорта има по повече от един. 


В спортната стрелба съществуват "Левски" (оригиналният, с президент Бранимира Цветанова) и "Левски-Софарма" (Росица Донева). Във футбола има лицензиран и клуб "Левски-Раковски" (на бившия играч на "сините" и национал Станислав Ангелов), който развива дейност на столичния ст. "Раковски". В хокея на лед пък има "Левски" и "Левски-София". 


Както и във волейбола, два са и в баскетбола. Там е особено натрапчива приликата със станалото с футболния ЦСКА.


Оригиналният "Левски" (президент Юлия Боянова) развива само детско-юношески баскетбол. А в Националната баскетболна лига за мъже играе "Левски 2014" (сега под името "Левски ЛУКойл"), чийто треньор Константин Папазов го създаде през лятото на 2015-а и оттогава при всеки удобен случай настоява, че това е автентичният мъжки баскетболен клуб, носител на общо 18 титли и 15 купи на България.


И макар самият Папазов наскоро да стана притежател на 35% от акциите на футболния "Левски" и да е бъдещ член на Надзорния му съвет, баскетболният му отбор е просто една синя мутация и има всичко на всичко една титла - през 2018 г.


Още повече се е размножил "Левски" в плувните спортове. Там има цели три клуба. Автентичният е "Левски", последван от "Левски Спарта" и "Левски 2014", като всички развиват дейност на басейна "Спартак". 


Но най-фрапираща е ситуацията в художествената гимнастика, където има общо 4 клуба, носещи името на Апостола. Разбира се, и тук има автентичен "Левски" (с президент легендата Нешка Робева). Останалите са "Левски-Триадица" (Валентина Ганева), "Левски-Илиана" (създаден от Илиана Раева, която формално се оттегли от него, когато стана президент на федерацията, и сега шеф се води Ина Тошева) и "Левски плюс" (Нина Алексиева). Любопитен факт е, че три от тези клубове са регистрирани на ст."Георги Аспарухов", където е централата на ОСК "Левски". Изключението е "Левски-Триадица".


По отношение на мутациите ЦСКА малко изостава. Като изключим футбола, при "червените" има по повече от един клуб "само" в 4 вида спорт.


С абревиатурата ЦСКА в публичния регистър на лицензираните са общо 29 клуба. По два са регистрирани във федерациите по сумо - "ЦСКА София", "ЦСКА - Сумо и други сродни спортове за самоотбрана"; по самбо - "МО-ЦСКА-Самбо-ВСМ" и "ЦСКА София"; и по художествена гимнастика - "Дунавска-ЦСКА" (на Адриана Дунавска), "Художествена гимнастика - ЦСКА" (Евгения Стоева).


А рекордьри са в джудото с цели три: "ЦСКА-Джудо", "Спортна академия ЦСКА" и "ЦСКА София".


Делян Кючуков, вестник "Сега"