Звездата на българския волейбол Матей Казийски и съотборниците му от Трентино БетКлик (Тренто) окупираха за втора поредна година световния връх. Възпитаниците на Радостин Стойчев спечелиха с 3:1 гейма финала на световното клубно първенство срещу полския СКРА (Белхатов) в повторение на миналогодишния финален сблъсък.

Катарската столица Доха и този път донесе положителни емоции на "българския" Тренто, в чийто редици освен Казийски, са Цветан Соколов и Валентин Братоев, а наставник е Радостин Стойчев. "Жълто-сините", които тази вечер играха в червено, се справиха с именития полски тим, който единствен от началото на сезона успя да запише победа срещу тях. Волейболистите на Белхатов победиха БГ Тренто с 3:0 в мач от Група "D" на европейската Шампионска лига преди месец.

Именитите Мигел Фаласка, Мариуш Влазли, Михал Винярски, Бартош Курек и Стефан Антига не успяха да спрат атаките на Хуанторена и компания и зрителите в зала "Ал Гарафа" в катарската столица станаха свидетели на пълната италианска доминация.

Първият гейм започна изключително равностойно и до първото техническо прекъсване резултатът вървеше точка за точка. Все пак възпитаниците на Яцек Невроцки успяха да спечелят атаката след блок аут на Ян Щокр и да поведат с 8:7. В средата на частта предпазливата и равностойна игра от двете страни на мрежата продължи и след 12:12 поляците успяха за първи път да поведат с две точки - 16:14.

Последвалите минути обаче бяха за възпитаниците на Радостин Стойчев. Два успешни блока на Щокр, следвани от ас на Османи Хуанторена и нов блестящ блок на Матей Казийски позволиха на италианците не само да изравнят, но и да поведат с 20:16. До края поляците се опитаха да се върнат в гейма, но безгрешният Хуанторена оформи крайното 25:23.

Вторият гейм започна по идентичен на първия начин, но резултатът в полза на италианците бързо набъбна. След 8:4 и 14:7 възпитаниците на Навроцки се раздодаха максимално, за да останат в гейма, но усилията им стигнаха до 18:14. До края и на тази част на полето господстваше изцяло тимът на Радостин Стойчев, който спечели с 25:19 и поведе с 2:0 гейма.

За разлика от първите два гейма в началото на третия поляците поведоха с 5:3 и техническото прекъсване дойде при преднина за СКРА - 8:5. Постепенно трентинци успяха да намалят до 9:8 след ас на бразилския разпределител Рафаел Де Оливейра и блокада на Андреа Сала. В последвалите минути поляците отново успяха да си върнат преднината и да поведат с 16:15. В края на частта обаче Казийски и компания допуснаха няколко непредизвикани грешки, които позволиха на противника им да поведе с 23:20, а малко по-късно да затвори гейма с 25:20, с което СКРА успя да се върне в играта.

В последния гейм на полето имаше само един отбор - този на Тренто. След 5:1 и 16:10, възпитаниците на Радостин Стойчев не срещнаха никаква съпротива и затвориха гейма с убедителното 25:16, с което стигнаха до така жадувания трофей - шести в колекцията на тима.