Станка Златева бе избрана за Спортист на Балканите в 38-то издание на традиционната анкета на Българската Телеграфна Агенция.

Златева събра 39 точки и заслужи приза за първи път в кариерата си. Тя беше номинирана в десетките на шест от участващите в анкетата седем национални агенции - БТА (България), АДЖЕРПРЕС (Румъния), ТАНЮГ (Сърбия), Анадолска агенция (Турция), АНА (Гърция), МИА (Македония) и МИНА (Черна гора).

Златева стана световна и европейска шампионка в категория до 72 килограма през този сезон и беше определена за състезателка номер 1 за 2010 година от световната федерация по борба (ФИЛА).

На второ място в анкетата с 37 точки се нареди най-добрият тенисист на Сърбия и номер 3 в света Новак Джокович. Джокович спечели два големи турнира на АТП през сезона в Пекин и в Дубай и игра финал на Откритото първенство на САЩ.

По-рано през декември той помогна на националния отбор на Сърбия да спечели за първи път в историята купа "Дейвис", а в началото на февруари дори се изкачи за кратко до второто място в световната ранглиста.


Турският баскетболист Хидайет Тюркоглу беше класиран на трето място с 30 точки. Тюркоглу, който се състезава в НБА за тима на Орландо, изведе Турция до сребърните медали на Световното първенство по баскетбол и беше избран в идеалната петорка на шампионата.


В анкетите на балканските агенции попаднаха имената на общо 34 спортисти, като най-много от тях (7) са българи.

Десетте най-добри спортисти на Балканите:

1. Станка ЗЛАТЕВА (България) - борба - 39 точки
2. Новак ДЖОКОВИЧ (Сърбия) - тенис - 37
3. Хидайет ТЮРКОГЛУ (Турция) - баскетбол - 30
4. Илиас ИЛИАДИС (Гърция) - джудо - 26
5. Елефтериос КОСМИДИС (Гърция) - спортна гимнастика - 25
6. Нурчан ТАЙЛАН (Турция) - вдигане на тежести - 23
7. Александру ДУМИТРЕСКУ и Виктор МИХАЛАКИ (Румъния) - кану-каяк - 22
8. Матей КАЗИЙСКИ (България) - волейбол - 20 точки
9. Елван АБЕЙЛЕГЕСЕ (Турция) - лека атлетика - 18
10. Ана ПОРГАС (Румъния) - спортна гимнастика - 17