В Областна администрация на Софийска област бяха присъдени първите годишни награди на областния управител. В присъствието на Главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков, народни представители от ПП ГЕРБ, кметове от областта и директори на регионални структури, областният управител на Софийска област Красимир Живков направи отчет за дейността на администрацията през изтичащата 2010 г. Г-н Живков подчерта постоянния стремеж на Областна администрация да работи в услуга на общините и гражданите в три основни направления – държавна собственост, административен контрол и регионално развитие. След това се състоя официалната церемония по връчване на наградите за кмет на годината и на изявени дейци в различни области. 

Наградите за Кмет на годината на Софийска област бяха в три категории – голяма, средна и малка община. За първи път номинираните са избрани на база на попълнен анкетен лист за постигнати резултати през годината, а не чрез гласуване между самите кметове, каквато е била практиката досега. Кмет на годината на Софийска област в категорията община над 18 000 жители е Георги Георгиев, кмет на община Ботевград. В категорията „средна община” приза взе Аспарух Аспарухов – кмет на община Божурище, а в категорията „община до 5 000 жители - Владимир Джамбазов, кмет на община Долна Баня. Специален приз за въвеждане на системите за качество, информационна сигурност и подобряване на административното обслужване на гражданите взе кметът на община Костинброд – Красимир Кунчев.

Съгласно решение на Комисията по образование, култура, вероизповедание, спорт и читалищна дейност към областния управител на Софийска област, за първи път бяха раздадени награди за най-изявени дейци през 2010 г. В образованието призът бе присъден на директора на Професионална гимназия „Велизар Пеев”- град Своге, Станчо Атанасов. В областта на културата призът бе даден на художника Володя Казаков. Той получи наградата - статуетка и грамота, от заместник-областния управител Росица Иванова.
Областният управител Красимир Живков награди Ловчанския митрополит  Гавриил за принос в развитието на духовната сфера.
Световната шампионка за девойки по самбо Гергана Вацова, от село Мирково, стана Спортист на годината на Софийска област за 2010 г. Наградата й бе връчена от заместник-областния управител Мартин Тинчев. В областта на читалищната дейност призът бе присъден на Лили Бънчева – секретар на читалище „Заря 1895”, град Правец. Тя получи наградата от заместник-областния управител Мария Кунина.
Красимир Живков връчи наградата за радетел на духовността на свещеноиконом Тошко Димитров от Ботевград. Областният управител удости с приза „Изгряващ талант в народното пеене на Софийска област” Вероника Начева от Златица, която през август тази година откри Десетия юбилеен национален събор в Копривщица.