87-годишният ботевградчанин Васил Воденичаров, който от години живее в София, ще дари цигулката на Стамен Панчев на Исторически музей – Ботевград. Воденичаров се е учил да свири на нея. Именно с тази цел близките на поета предоставят инструмента на семейството на Васил Воденичаров. В продължение на десетилетия цигулката се пази като ценна семейна реликва. 

Историческият музей притежава и други вещи на Стамен Панчев: флейта, личния кобур, с който той е бил в деня, когато е прострелян, на 17 март 1913 год., брошка, която е подарил на съпругата си, както и много ръкописи, и документи. Част от вещите са дарени от Райна Панчева – внучка на именития наш съгражданин.

На събирателската дейност на Исторически музей - Ботевград откликнаха много потомци на стари местни родове. Дарени са изключително ценни експонати, които са заприходени във фонда на музея. Сред тях е „Английско-български речник”, издаден от Димитър Малинчен през 1913 година в Канада.

Димитър Малинчев е роден на 9 март 1884 година във Врачеш. Неговите братя Петър и Христофор Малинчеви са български офицери. Завършва училище и участва в Илинденско-Преображенското въстаниев /района на Крушево и Разлог/. След потушаването на въстанието завършва Духовната семинария в София.
През 1908 година Българската екзархия го изпраща в Канада за нуждите на българите емигранти там. През 1910 година участва в учреждението на българската църковна община там, а през август същата година в зала „Лейбър Темпъл“, в присъствието на около 200 души, поставя началото на македоно-българската източноправославна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий“ в Торонто. Става пръв уредник на новопостроената и открита на 24 май 1911 година църква. Пандо Сидов и Димитър Малинчев издават вестник „Българска искра“ през 1910 година.[1] През 1918 година архимандрит Теофилакт е обявен за почетен председател на Торонтийската църковна община. Димитър Малинчев спомага за развитието на просветното дело в „Новия свят“, като организира вечерно българско училище, а през 1913 година издава и „Английско-български речник“.
В същото време Димитър Малинчев създава Македоно-одринската българска народна организация и взема участие в обединението на всички български емигрантски организации. Той умира на 30 април 1949 година в Торонто.

Всички дарения ще бъдат подредени в новата сграда на музея. Предвижда се тя да бъде открита на 3-ти март 2011 год.