Сагата с новия отбор на американския център с български паспорт Прийст Лодърдейл продължава, след като от снощи бе потвърден интересът и на шампиона ЛукОйл Академик към него. Първи Левски афишира желанието си да го има в редиците си, но старши треньорът на „сините” Константин Папазов заяви пред Гонг, че в настоящата ситуация не е оптимист, че клубът може да се пребори с финансовите възможности на ЛукОйл.

„Нещата реално пак зависят от Лодърдейл, но при новосъздалата се ситуация просто аз не съм оптимист, че можем да се преборим с ЛукОйл. В края на краищата те за себе си имат много по-голяма възможност. Не коментирам за финансовите възможности, които имат като клуб. ЛукОйл винаги е доказвал, че в последните 10 години е един от най-стабилните спортни клубове. Но факт е, че те вече имат свободни пари от Камбала, това ме притеснява. Доста сериозна сума остана свободна от Камбала така, че убеден съм, че Камбала си тръгва без да бъдат плащани неустойки, защото той веднага отива с подписан договор в Турция. Това е нещото, което ме притеснява. И вече ЛукОйл като има интерес към него, вече параметрите стават по-различни от това, което ние бихме могли да предложим. Не е маловажно да се приключат всички неща с Бургас, но за това има време, защото до 21-ви януари е срокът за преминаване. Това нещо може да се изчисти, но в конкуренция с ЛукОйл, не го приемам като поражение, но не можем да се борим”, коментира Тити Папазов.

На въпрос дали Левски може да мисли да друго попълнение, вместо Прийст Лодърдейл, Папазов каза: „Вече казах след мача с Балкан, че привличането на Лодърдейл би имало и друга стойност за нас. Това може би натежа също, която коментирахме. Аз не крия факта, че още от средата на ноември агентът на Пи Ел алармира за това, че нещата в Бургас не са безупречни. Сега аз не мога да коментирам, това са си техни работи, може тогава да е използвал и такъв агентски трик, но ми каза, че към Пи Ел има интерес от Ливан, но той предпочита да остане в България. Дали ние имаме интерес към него и така. Нищо по-различно. Даже същият агент предлагаше Лодърдейл и лятото, така че за мен не е изненада. И когато сме взимали решение за евентуалното негово привличане, то беше основано до голяма степен и на това, че Пи Ел има магнетичната сила за децата, за хората. Сред аргументите беше, че като се привлече, в залата ще се увеличи посещаемостта. Голямата стратегия на Левски са именно детските школи и училищата, и там дори образно казано да го развеждаме като панаирджийска мечка, както се казва. Не е точно така, но го казвам като пример. Присъствието на Лодърдейл е една позитивна зараза. В този аспект това е едно от нещата, които надделяваха. Безспорно и неговите баскетболни качества. Това никой не го оспорва. Ако за мен е имало някаква трудност, защото смея да кажа, че отборът ни играе най-красивия баскетбол в групата, с идването на Лодърдейл биха се променили и някои моменти в стила на игра. Слагайки на кантар всички тези работи, аз вярвам в неговия потенциал и неговия характер, и в неговото желание за победа, но най-много са натежавали за нас детските школи и главната стратегия на баскетболен клуб Левски. А именно училищата от 1-ви до 5-ти клас. И в тази връзка не виждам как може да бъде заместен, защото приоритет за нас е именно това.”


Според Тити Папазов до дни трябва да има развръзка къде Прийст Лодърдел ще продължи кариерата си. „Трансферният прозорец затваря на 21-ви, но ЛукОйл имат мач на 19-ти, така че познавайки професионализма на Арсич, със сигурност вчера е имало среща на Арсич с Лодърдейл, защото са ги видели хора в Мол Сердика, предполагам, че не са си говорили за студеното време и за Коледните празници, защото сърбите празнуват Коледа след Нова година. Те са си говорили за баскетбол. Познавайки неговата професионална работа на Арсич, той ще иска от Лодърдейл да тренира. Смятам, че тук е въпрос на дни да се договорят. Така мисля. Не сме се отказали, не сме се предали, но в никакъв случай не можем да си позволим луксът това, което имат те като потенциал зад гърба си, огромната заплата на Камбала, която нямам право да я казвам, защото не е моя работа, но мога да ви кажа каква е заплата, за която отива да играе в момента в Турция, защото за там нямам никакъв морален ангажимент да мълча какви пари ще получава Камбала. Но доста сериозен финансов параметър имат зад гърба си ЛукОйл, на който ние не е оправдано да отреагираме. Много трудно се предавам в живота, но срещу финансовите аргументи, едва ли може да стигнат моите думи. Много ми се иска да заместя празното място в сините сърца, оставено от Гара Дембеле с Прийст Лодърдейл, но смятам, че и аз самият някой път пред финансовите параметри се предавам”, завърши наставникът на баскетболния Левски.

Кремена Младенова, gong.bg