Шампионът "Лукойл Академик" победи носителя на купата "Левски" със 106:99 и поведе с 2:1 във финала на баскетболното първенство. "Студентите" се доближиха на един успех от спечелването на дванадесета поредна титла.

"Лукойл Академик" имаше аванс почти през цялата среща и няколко пъти се откъсваше със стабилна разлика, но Брендън Хийт изигра отличен мач и държеше "Левски" на позиция за победа до последните секунди.

Сините обаче допуснаха няколко груби грешки в края, от които "студентите" не пропуснаха да се възползват, за да спечелят драматичния сблъсък в зала "Универсиада".

Двата отбора изиграха най-резултатния мач в серията, което се дължеше на слабата им игра в защита.


Общо шестима играчи на шампионите завършиха с двуцифрен точков актив. Антъни Уидън вкара 19 точки и направи осем асистенции, Марко Килингсуърт също завърши с 19 точки, Аландо Тъкър записа 16 точки и 11 борби, Янев и Юре Лалич добавиха по 15 точки, а Аврамов - 13.

За "Левски" Брендън Хийт вкара 39 точки, направи осем асистенции и взе четири борби. Той вкара всичките си 14 стрелби за две точки и беше точен при осем от десетте си наказателни изстрели. Лайънъл Чалмърс завърши с 21 точки, а Джумейн Джоунс добави 12.

Сините бяха впечатляващи в стрелбата за две точки - 83% срещу 66% за съперника, но отстъпиха в изстрелите от зоната за три точки (35% срещу 53%) и от наказателната линия (65% срещу 89%).

Четвъртият мач от серията е на 31 май в зала "Универсиада", а при необходимост от решителен пети двубой серията ще се върне в Самоков на 3 юни.