Името на боса на българската баскет-федерация Михаил Михов изкочи в скандал с нов запис от телефона на шефа на митниците Вальо Танов.

Екипът на вестник „Галерия” пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и заместника му Антоний Странджев.

От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика” в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов.

Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

Разговорите са проведени в края на февруари м.г., когато е отнет лиценза, или началото на март”, обясни Явор Дачков. Новата флашка с трите телефонни разговора е донесена снощи след 18.00 ч. лично на Дачков пред редакцията на изданието от млад мъж, който го чакал. Той не се представил, не казал кой го изпраща и само пожелал успех.

Във флашката има и четвърти разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков, който ще се публикува утре в извънреден брой на вестника.

Според проучване на екип на изданието Михаил Михов е вечерял със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков през лятото на миналата година. След това през август лиценза на бирената фабрика е бил върнат. Междувременно фабриката е получила и кредит от „СИ Банк”.

Явор Дачков заяви, че България не е мутренска държава и призова Бойко Борисов да си подаде оставката, така като би станало във всяка нормална държава. Той допълни още, че от политическото покровителство на контрабандата миналата година според различни оценки България е изгубила 3,5 млрд. лева.