Международният олимпийски комитет (МОК) даде зелена светлина на българските спортисти, хванати с допинг през 2008 г., да участват на олимпиадата в Лондон след 2 години. Според генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов няма да има проблем нашите да се състезават в британската столица.


"Още не са ни пратили официален отговор, но аз проведох няколко разговора по телефона и мога да кажа, че българите ще участват. Това важи най-вече за Даниела Йорданова и Тезджан Наимова, които най-много ни интересуват", заяви Горанов пред "7 дни спорт".


Както е известно, според правило №45 от Олимпийската харта всички спортисти, наказани за повече от 6 месеца за употреба на допинг след 1 юли 2008 г., нямат право да участват на следващата олимпиада. По това правило бе наказан олимпийският шампион на 400 м Лашон Мерит. Йорданова бе наказана за 2 г. след употреба на тестостерон, а Наимова бе санкционирана за манипулация на допинг проба. Според Горанов няма да има проблем и за 11-те български щангисти, които бяха хванати с метандиенон през юни 2008 г., както и за състезателката по стрелба Антоанета Бонева, която даде положителна проба с кокаин.


Очаква се двама от провинилите се щангисти - Величко Чолаков и Иван Стоицов, да вдигат в Лондон за Азербайджан. Повечето от националите спряха със спорта, тъй като бяха наказани за по 4 години, а Алан Цагаев и Георги Марков получиха доживотна забрана за участие в големи първенства.