Очаквано или не, Балкан хвърли бомбата в Ямбол и тя гръмна с пълна сила - победа над домакините със 70-66!

Думите на старши треньора Петър Клечков преди два дни, че в близките няколко срещи Балкан ще спечели там, където най-малко се очаква, се сбъднаха още в първия мач. Зелените тотално бяха отписани от специалисти и дори от част най-верните фенове, особено след като ден преди мача се разбра, че поради контузия няма да играе и Дуейн Мортън, но с много воля и добра игра успяха да постигнат успеха в ямболската зала Диана.

Както винаги, и този път мачът между двата тима бе изключително оспорван. В средата на първата четвъртина Балкан дръпна с 4 точки - 13-9 и я спечели с 19-18. Вторите десет минути обаче бяха за домакините. Те успяха да обърнат резултата и две минути преди края на полувремето поведоха с 8 точки - 34-26.

След средата на третата част зелените започнаха да намаляват пасива си, който минута преди края й с кошове на Маринов и Цв. Иванов стана само 1 точка - 48-47, а тройка на Бинев почти със сирената изведе Балкан напред - 52-51.

Балканци продължиха да действат силно, особено в защита,  и в последната четвъртина. Нещата в нея се променяха често -  разменени водачества и няколко изравнявания.  В последните минути по-здрави бяха нервите на играчите на Балкан, които от 65-63 за Ямбол 1.25 мин преди края успяха да пречупят домакините. В тези решителни минути не трепна Станимир Маринов, който вкара последните 10 точки - две тройки и 4 пъти от наказателната линия. Втората тройка бе 40 секунди преди сирената, след която резултатът стана 65-66. Говедаров изравни с 2-1 от фаула, но когато оставаха 26 секунди Стамбата на два пъти бе точен от наказателната линия за 66-68. До края Радионов пропусна тройка, Говедаров направи фаул в атака  и с точно изпълнени два фаула Кристиян Борисов подпечата успеха на Балкан.

Най-резултатен за Балкан бе Георги Давидов, който отбеляза 19 точки. С 14 е Станимир Маринов, с 10 - едно от новите попълнения Цветелин Иванов. Любо Лилов има 6 точки и овладя 9 борби, с 6 точки е Кристиян Борисов, с 5 - Митко Филипов, 4 има Ивайло Вучков, 3 - Емил Бинев, 2 точки са на сметката на Крум Дойчинов.

Зелените не можаха да се справят единствено с центъра Николай Върбанов. Той направи впечатляващ дабъл-дабъл, отбелязвайки 27 точки и сграбчвайки 16 борби под двата коша. От останалите само капитанът Говедаров е с двуцифрен показател на точките - 10.

Снимка: tundzha.info