Г-жо Иванова, като зам. областен управител и председател на Областната преброителна комисия как върви организацията по организиране на кампанията “Преброяване 2011”?

От 1 до 28 февруари предстои да бъде проведено 17-то по ред преброяване на населението и жилищния фонд в България. От 1880 г. до сега, на всеки 10 години се събира информация относно точния брой на хората в страната и във всяко населено място по пол, възраст, местоживеене, образователен ценз, професионална заангажираност, етническа и религиозна принадлежност, описание на домакинствата, сградния и жилищния фонд, жилищните условия. Преброяването на населението и жилищния фонд на България е най-важната задача на Националния статистически институт през тази година, както е посочено в Националната статистическа програма за 2011 г. Преброяването към 1 февруари т.г. ще бъде нашата обща снимка в началото на второто десетилетие на 21 век, която ще ни даде изчерпателна информация за населението на нашата страна в глобалния свят. Тази информация ще бъде в основата на цялостната държавна политика в продължение на следващото десетилетие, за да планираме бъдещето по-добре. Ето защо преброяването е с такова голямо значение, защото всеки отделен човек, всеки жител на България има значение.
Съгласно Закона за преброяване на неселението и жилищния фонд през 2011 г., областният управител и областните преброителни комисии, в състава на които влизат представители на областната администрация, общините, териториалното статистическо бюро и териториалните звена на други централни ведомства, са едни от органите, които ще организират предстоящото преброяване. На 1 ноември мин. година бе проведено първото работно заседание на Областната преброителна комисия за Софийска област, на което бяха приети плана за работата й, график на предстоящите дейности и задачи за работа на общинските избирателни комисии, критериите за подбор на преброители и контрольори в общините от областта. Основните функции на Областната преброителна комисия са свързани с оказване на експертна помощ и съдействие на общинските преброителни комисии при осъществяване на дейностите по проброяването в общините, координиране и контролиране спазването на графика на дейностите и задачите съгласно Закона за ПНЖФ 2011 г. от общинските комисии.

Защо е толкова важно електронното гласуване, което ще се осъществи за първи път?

Тази година за пръв път в България ще можем да се преброим сами, попълвайки електронна анкетна карта по Интернет. От 0,00 часа на 1 февруари до 24,00 часа на 9 февруари т.г. всеки може да влезе на посочения електронен адрес в удобно за него време (активно е 24 часа в денонощието) и да попълни сам анкетната карта в електронен вариант. След успешно попълване на преброителната карта ще получим уникален код на своя електронен адрес, който трябва да си запишем и само да го предадем на преброителя, който ще посети дома ни след 10 февруари.
Този вид електронно преброяване по Интернет е важно наистина, тъй като е едно голямо улеснение за всеки. Пести ни лично време, спестява неудобството да планираме време и задължението да приемаме преброител в дома си. То е от значителна важност и за икономиката на страната като цяло: - чрез електронното преброяване ще спестим хартия и ще спасим живота на много дървета от зеленото богатство на държавата; ще улесним и ускорим въвеждането и обработката на данните от преброяването.
Точно поради тези причини Областната преброителна комисия и Областният управител на Софийска област – г-н Красимир Живков възнамеряваме да отправим призив към общинските комисии и жителите от Софийска област да предпочетат преброяването по Интернет, като на 1 февруари т.г. ще инициираме преброяване по Интернет на служителите от областната администрация.

Как ще се опази сигурността на получената информация /контрольори, преброители - декларации за поверителност, глоби/?

Гражданите могат да бъдат спокойни. Информацията, която ще бъде събрана с преброителните карти ще бъде използвана изцяло и само за статистически цели от НСИ, а информационната система «Преброяване 2011» е защитена с цифров сертификат за сигурност. Тайната на отговорите на преброените лица е гарантирана съгласно Закона. Лицата, заети със събирането, контрола и въвеждането на данните от преброяването не могат да разгласяват лични дани и информация от преброяването. Всички преброители и контрольори са подготвени и преминали обучителен курс, подписали са клетвени декларации за опазване на статистическата тайна. Длъжни са да пазят в строга тайна индивидуалните дани както за преброените лица, така и за жилищата и носят отговорност пред Закона за това.
Попълнените по време на преброяването преброителни карти се унищожават след изтичане на три години от датата на приключване на преброяването съгласно законовата процедура.

Каква информация за населението и развитието на Софийска област ще дадат резултатите от „Преброяване 2011”?

Преброяването ще даде точна информация относно броя и вида на населението и жилищния фонд на територията на 22-те общини от Софийска област, по отношение на:
    Броя на постоянно живеещото население – български граждани, граждани на Европейския съюз и чужденци;
    Временно пребиваващите лица, които живеят на определено място за период по-малко от една година;
    Миграцията на населението към друго населено място;
    Демографски характеристики на населението: пол, възраст, категория на населението, семейно положение, раждаемост, образователен и икономически статус, здравен статус, етно-културни характеристики, трудова мобилност, вътрешна и международна миграция на населението;
    Броя на сградния и жилищен фонд на територията на областта: вид и местонахождение, технически и битови характеристики, благоустроеност на жилищата и пр.

Получената информация ще ни предостави обобщена база дани и ще бъде полезна основа за изследване, анализ, обобщаване на изводи за актуалната ситуация  в общините от областта, както и планиране на редица явления и  процеси в демографията, социалната сфера, бизнеса, макроикономиката, селското стопанство и околната среда през следващия десетгодишен период, както и при разработването на регионалния план за развитие на Софийска област. 

В заключение, извън въпросите, ако ми позволите, бих отбелязала факта, че през тази година - 2011 и изминалата 2010 година, около 200 страни в света провеждат преброяване на населението си, като страните от Европейския съюз прилагат едина хармонизирана методология. България е част от този свят, така че нека чрез участието си в Преброяване 2011 да разберем колко е населението на нашата страна в глобалния свят!