Бившият президент на ЦСКА Александър Томов ще лежи в затвора 9 години. Той беше признат за виновен по едно от обвиненията. Съдът прецени, че има достатъчно доказателства за присвояването от Томов и от члена на УС на "Кремиковци" Иван Иванов на недвижими имоти – хвостохранилище и общежитие, както и на машини и съоръжения на комбината. Те са прехвърляли собствеността в нарушение на закона, като оценката на присвоеното от тях имущество е над 7 милиона евро. Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния ЦСКА.

Съдът оправда Томов и Иванов по всички останали обвинения. Оправда изцяло и другите двама подсъдими – бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и шефа на фирма "Финметал" Божко Бонев.

Пълното обвинение срещу Томов и Иванов беше, че са присвоили вещи на "Кремиковци" за над 36 милиона евро, но съдът ги оправда за разликата от 29 милиона евро. Двамата бяха оправдани и по обвиненията за документно престъпление.

Към присъдата на Томов и Иванов съдията постанови двамата да бъдат лишени от правото да заемат ръководни длъжности и да практикуват професии с материална отчетност.

Както е известно, вчера Софийска градска прокуратура поиска над 15 години затвор за бившия президент на ПФК ЦСКА, което е над средния размер наказание, предвидено от Наказателния кодекс. Освен това държавното обвинение настоя да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия. Според прокуратурата длъжностното присвояване представлява особено тежък случай. Обвинението поиска и конфискация на имуществото му в максимален размер. Срещу Александър Томов имаше повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на над 36 милиона евро от ЦСКА и комбината "Кремиковци". Заедно с него подсъдими бяха бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Прокурорите Роман Василев и Божидар Джамбазов изтъкнаха, че напълно поддържат обвинителната теза и че всички доказателства, събрани по делото, са в подкрепа на обвинителния акт. За Александър Гарибов прокурорите поискаха наказание над 10 години затвор и конфискация на имуществото му в максимален размер. За Божко Бонев искаха минимално наказание в размер на минималното предвидено в закона, което е 10 години затвор, тъй като той е действал като помагач. Според прокурор Джамбазов при двете сделки, при които тримата са се разпоредили с имущество на "Кремиковци", към момента реално няма възстановяване на собственост, нито на парите на "Кремиковци".