С много задружни усилия и с помощта на фанатизираната публика в "Арена Самоков" ЦСКА победи с 3:0 гейма (27:25, 25:21, 25:20) полския Закса в първия полуфинал  от турнира за Купата на европейската конфедерация (CEV).

"Червените" спечелиха драматично първата част с 27:25, като финалната точка бе дело на Теодор Тодоров от блок. Младият център даде аванс на ЦСКА още в първата точка отново с успешен блок.
Още по темата
 

Нашите стигнаха до 8:6 преди първата техническа почивка, но след това лек спад в играта позволи на поляците да стопят разликата и дори да поведат.

В крайна сметка "армейците" се справиха след добри отиграване на цялата шестица и либерото Салпаров.

Вторият гейм започна с обрат - ЦСКА обърна от 0:2 до 3:2 след нови добри изяви на Тодоров и Мейо. Оттам нататък преднината на българите започна да расте и нито в един момент от частта поляците не можаха да достигнат поне до равенство в резултата.

Портуондо се разигра, а защитата стана основно оръжие. Гостите също допринесоха за успеха на "червените" с няколкото си непредизвикани грешки.

Крайният резултат 25:21 можеше да бъде и още по-изразителен, ако поляците не бяха спасили три геймбола. Теодор Тодоров обаче с мощна атака през центъра хвърли трибуните в екстаз.

Третият гейм започна като втория - с точково предимство за Закса. Звездата-ветеран Павел Загумни в отбора на поляците разигра всички на полето, но блокът и защитата на ЦСКА продължиха да работят успешно и първото техническо прекъсване дойде при минимален аванс за "червените".

След това двата тима влязоха в постоянна размяна на точки и подавания без никой да може да направи пробив.

Точката за 13:11 обаче бе страхотна и прекърши съперника. Четири пъти волейболистите на ЦСКА и Закса спасяваха атаките в своите полета, но завършек на дългото разиграване направи Филип Мейо със зверска атака по правата. Психологическият срив бе използван и "червените" стигнаха до 16:11 - рекордна разлика за второто техническо прекъсване в този мач.

От този момент нататък ЦСКА запази разликата си и затвори частта, а това и мача с 25:20.

Важно е да се отбележи, че поведението на публиката този път няма да създаде неприятности за клуба. За сравнителното спокойствие в залата допринесоха перфектните съдии и перфектната работа на силите на МВР, които осигуриха реда в "Арена Самоков".

Преди началото на двубоя обаче имаше леки проблеми с влизането в залата. Доста от дошлите фенове не можаха да намерят място в залата, въпреки че имаха билети.

Снимка: Георги Димитров, sportni.bg