Отборът на Лукойл Академик най-накрая отне доминацията на Левски и след оспорвана битка, завършила 81:80 спечели Купата на България.


В изключително епичен двубой в столичната зала "Универсиада" отборите се бореха повече от мъжки за трофея.


Левски, които печелиха Купата на България през последните две години се надяваха да направят "хеттрик" на трофея, докато "студентите" се надяваха и в крайна сметка успяха да отнемат монополизма на "сините".

Двата баскетболни гранда започнаха двубоя повече от оспорвано, като първата четвърт завърши с равни точки 19:19.

До полувремето Лукойл все пак успя да вземе лек превес като до почивката резултата беше 49:43 в полза на "студентите".

Най-резултатен в първата половина на мача за Левски беше Арън Харпър, а за Лукойл Божидар Аврамов, които отбелязаха по 15 точки и направиха по три асистенции.

След почивката битката продължаваше да върви равностойно въпреки леката преднина на Лукойл, но "сините" не се предаваха и често на практика изравняваха резултата.

Шест минути преди края на последната четвърт тимовете дори изравниха резултата на 70:70, като от това битката стана още по-ожесточена. На няколко пъти дори прехвърчаха искри от спречквания между играчи на двата тима.

В последните секунди на мача Левски дори поведе с точка, но Лукойл запазиха самообладание и върнаха преднината си и завършиха мача 81:80, с което спечелиха и Купата на България.

Звездата на мача се превърна Арън Харпър, който завърши срещата с 32 точки и 10 борби.

За Лукойл най-резултатен остана Божидар Аврамов, който отбеляза 21 точки от 7 тройки.

Треньорът на победителите Йовица Арсич каза: Днес ни бе много трудно, защото двата отбора се познават много добре. Просто станаха няколко технически грешки - те изпуснаха няколко наказателни удара, преди тях и ние.

Тити Папазов, треньор на Левски: Бяхме по-близо до победата от тях. Понякога обаче трябва да има и спортен шанс. Нашите два отбора не са били толкова силни, откакто са създадени и се радвам, че направихме спектакъл.

Снимка: Георги Димитров, sportni