До момента по проект “Правосъдие близо до хората” е осъществено наблюдение на 20 съдилища /Окръжен и Районен съд/ в 20 града в страната, сред които е и Ботевград. Това стана ясно на представянето на проекта, което се състоя преди обяд в заседателната зала на Районния съд. Присъстваха: ръководителят на проекта Георги Милков, координаторът за Ботевград Галя Дикова, гражданските наблюдатели Елисавета Митушева и Радослав Христов, председателят на съда Илияна Цветкова, съдии, прокурори, адв. Георги Убенов, съдебни заседатели, служители на дирекциите за социално подпомагане в Ботевград и Правец, медии.
Илияна Цветкова представи в резюме съдържанието на годишния отчетен доклад за работата на Районен съд – Ботевград през миналата година. След това Георги Милков презентира проекта, неговите основни цели, задачи и очакваните резултати от реализацията му. 
Проектът “Правосъдие близо до хората" стартира на 1 февруари миналата година. Той е разработен от Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт, създадена от Центъра на НПО в Разград. Реализира се с подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Висшия съдебен съвет. Проектът ще приключи на 31 юли 2011. Главната цел на разработката е утвърждаване върховенството на закона и подкрепа на съдебната реформа на местно ниво чрез повишаване на обществена информираност и засилване на общественото доверие в съда. Основно се наблюдава прилагането на новоприетите и изменени закони и достъпа на уязвими групи до правосъдието. Според местната специфика се наблюдават и конфликти на интереси в съдебната система, проблеми с етично поведение на магистрати и нерегламентирани контакти с компрометирани лица.
От месец февруари тази година проектът “Правосъдие близо до хората” стартира и в Ботевград. За този период е осъществено гражданско наблюдение на 6 дела – 3 наказателни и 3 граждански. Поставената оценка за работата на съда е много добра по шестобална система за оценяване. Ето и някои от изводите от доклада на гражданския наблюдател Елисавета Митушева: по време на наблюдаваните съдебни заседатели не са установени пропуски и противоречия при прилагане на Гражданския процесуален кодекс; няма установени проблеми или несъответствия при прилагане на Наказателно-процесуалния кодекс; съдът работи съобразно нормите и разпоредбите на Закона за съдебната власт, охраната както на съдебната сграда, така и на самия съдебен процес обективно наблюдава спазването и разпоредбите на закона; В Районен съд – Ботевград не са установени конфликт на интереси при работещите съдии; спазват се нормите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати; интерент страницата на РС – Ботевград е богата на полезна информация и достъпна за широк кръг от хора, имащи интерес да се запознаят с работата на съда; създадени за условия за достъп на хора със специфични потребности при участие в съдебния процес.   
В доклада са направени и някои препоръки: по активно участие на съдебните заседатели в съдебния процес, интернет страницата на съда да има вариант и за хора със зрителни увреждания.

Работата на Районен съд - Ботевград ще бъде обект на наблюдение в продължение на три месеца.