Правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че очаква добър доклад от Европейската комисия през юли. Тя участва в конференцията „Правосъдие близо до хората”, на която бяха представени резултатите от гражданско наблюдение на 20 съдилища в Северна България. Попова уточни, че след мисиите на евроекспертите у нас те са имали претенции за прозрачност в работата на Висшия съдебен съвет и отношението му с магистратите по места, съобщава Агенция “Фокус”.

В конференцията участваха представители на Народното събрание, Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, магистрати, адвокати, неправителствени организации, експерти,  медии.
Гражданското наблюдение е осъществено в рамките на проект „Правосъдие близо до хората”, финансиран от Фондация „Америка за България”.
Проучването е извършено в периода февруари 2010г. – април 2011г., като мониторингът обхваща 20 съдилища в 16 съдебни окръга на Северна България. Екипът за гражданско наблюдение включва 40 граждански наблюдатели, 20 анализаторски групи и 44 експерти. В доклада са описани 616 съдебни дела, в т. ч 326 граждански и 290 наказателни.
Наблюдението обхваща съдилищата в градовете Варна, Разград (Районен и Окръжен съд), Шумен, Силистра, Търговище, Русе, Добрич, Попово, Кубрат, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Плевен, Червен бряг, Левски, Враца, Ботевград, Монтана, Видин.
Обхватът на наблюдението включва територия от общо 26990 кв.км., на които живеят общо 1472337 човека. Описаната територия обхваща 16 административни области в Северна България.
Основна задача на гражданското наблюдение в рамките на този проект е и проучването как се спазват и прилагат новоприетите и изменени закони и кодекси. 
Специално внимание е обърнато на прилагането на Закона за съдебната власт в съдилищата, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и спазването на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Обект на наблюдението е и дейността на съдебните заседатели.