Американските военни разработват софтуер, с помощта на който един агент ще може да управлява десетки акаунти във Facebook и Twiter, съобщи Гардиън. Целта на подобно начинание е тривиална - пропаганда в популярните социални мрежи.

Разработката е възложена на калифорнийска фирма от централното командване на САЩ. Съгласно договора, всяка фалшива личност, създадена с помощта на програмата, трябва да има убедителна история и свой характер, за да могат останалите да повярват, че това е истински човек.

Програмата ще позволи публикуване на записи на езици, различни от английския. Първоначално тя ще се използва за създаване на акаунти на арабски, фарси, урду и редица други езици.

И в момента Facebook и форумите в интернет гъмжат от агенти, смятат повечето наблюдатели на уеб пространството. Партии и криминални структури наемат сравнително евтино хора, които могат умело да пропагандират определени идеи, да формират настроения или да проучват потенциални жертви.

Друга често разпространена практика е частни компании да наемат коментатори в блогове, форуми и портали, които формират мнение за продаваните от тях продукти, както и да подкрепят имиджа им. В същото време се наблюдава и обратното - наемат се писачи със задача да работят срещу конкуренцията.