Олимпийският първенец САЩ ще защитава златните си медали на Игрите в Лондон в баскетболния турнир срещу европейския шампион Испания в повторение на финала от Пекин 2008, когато американците надвиха иберийците.

В първия двубой „Ла фурия“ записа победа с 67:59 над Русия. Испанците влязоха трудно в мача и изоставаха с 20:31 на почивката, но след нея обърнаха развоя на срещата след убедително представяне в последните две части. По Гасол вкара 16 точки за своя тим и спечели 12 борби. Хосе Калдерон завърши с 14, а Руди Фернандес с 11. Андрей Кириленко вкара 10 точки за руската селекция и спечели 8 борби. Саша Каун беше най-резултатен за Сборная с 14 пункта., а Антон Понкрашов завърши с 10.

В късната среща на „Норт Грийнуич Арена“ САЩ изнесе поредно шоу и победи тима на Аржентина със 109-83. ЛеБрон Джеймс направи поредния си силен мач и наниза 18 точки, а освен това се отличи с по седем борби и асистенции. Кармело Антъни също вкара 18, а най-резултатен с 19 бе Кевин Дюрант. За „гаучосите“ Ману Жинобили се отчете с 18 пункта, а по 15 отбелязаха Луис Скола и Карлос Делфино.

Финалната битка в баскетболния турнир при мъжете е в неделя от 17 часа, докато Аржентина и Русия ще се срещнат за бронза в 13.