Тази сутрин бе открит Ден на отворените врати в Дирекция “Бюро по труда” – Ботевград. Инициативата  има за цел да представи възможностите на мрежата “Европейски услуги за заетост” /EURES/. Денят на отворените врати продължава до 16 часа днес. Посетителите проявяват интерес към работните места в страните от Европейския съюз. Обявите са поставени на удобно за хората място в център “Работа”. Служители от Бюрото по труда консултират желаещите да получат повече информация за необходимите документи и условията за кандидатстване по офертите за работа.
“Страницата на Агенцията по заетостта предоставя ежедневно актуална информация за свободните работни места, обявени чрез мрежата “Европейски услуги за заетост". Има определени срокове за подаване на документите. Най-напред те се подават в Бюрото по труда по местоживеене, а ние ги изпращаме в Агенцията по заетостта. В крайна сметка работодателят преценява дали кандидатът е подходящ за вакантното работно място”, казаха служители от Бюрото по труда и допълниха, че целта на инициативата Ден на отворените врати е да се разясни на гражданите къде и как да търсят работа в чуждите страни.
“За всяка страна има  съветник на EURES, който отговаря за предвижването на по-специфични въпроси”, информираха още  от Бюрото по труда.
Според наблюдения на служителите от Дирекцията интерес представлява сезонната заетост в чужбина, тъй като не се изискват познания по чужди езици. Студентите имат възможност за стаж в чужбина, но само в страните от Европейския съюз, които предоставят такава възможност.