По искане на 10 съветници бе свикано извънредно заседание на ОбС. То се проведе вчера в зала 15 на общинската администрация. Екологичната обстановка в община Ботевград и предприетите мерки за нормализирането й – това бе основният въпрос, обсъден на сесията. По него докладва кметът на общината Георги Георгиев.
"Сутринта в неделя, към 9 часа, пътувайки от Ботевград към Новачене, забелязах, че сметището започва да дими. Още тогава позвъних на земестник-кмета Цанко Цанов и разпоредих да сигнализира на фирма „Барези”, която охранява сметището, и същевременно да се обади на фирмата, която се занимава със сметосъбирането, да предприемат веднага необходимите мерки. След около два часа се върнах от Боженица и видях, че димът е по-сериозен, огънят се разгаря. Заместникът ми лично се беше заел с проблема. Той и въпросните фирми бяха предприели действия за овладяване на пожара. Това не стана бързо, защото огънят беше обхванал цялото сметище. Имаше един период в недела, някъде от 10 до 19-20 часа вечерта, въобще не можеше да се влезе в сметището по простата причина, че огънят беше силен. На място дойде и пожарната. Взе се решение, че трябва да се изчака огънят да утихне, за да може да се влезе в сметището. Всички бяха с маски. Без такива предпазни средства беше немислимо да се работи. В понеделник се свързах с фирмата, която изгражда новото регионално депо. Оттам бяха насочени 2 камаза – 20-тонни, 2 рафа по 25 тона и още 4 автомобила по 35 тона, включително две фадроми и два булдозера. Камионите прекарваха излишните земни маси от новото депо към горящото сметище, а другите машини запръстяваха. Може да се каже, че оганят е овладян на 90%. Има дим на местата, които не са запръстени. През нощта запръстяването продължава. Ако се наложи ще продължи и утре. Така че обставоката е овладяна. Друг е въпросът дали можеше да се направи нещо повече, или да се предотварти пожара. По отношение на предотвратяването фирмата-охранител казва, че сметището е запалено умишлено от роми след 22 часа в събота срещу неделя. Крайно време е полицията и пожарната да вземат отношение по въпроса. Тези роми, които палят сметището, трябва да бъдат заловени и да им се потърси отговорност. Защото с техните волни или неволни действия за препитание, предизвикват палежи, който обгазяват града и околностите му”, каза кметът Георгиев. Той призова началниците на полицията и пожарната, които присъсваха на сесията, да заловят виновниците на пожара. „Ако трябва изкарайте патрулките си при сметището. Ние искаме тези хора да бъдат заловени и да нямат достъп до там. Не може да има повече търпимост към този проблем. Ние гасим пожара, а на 150 метра от него две циганета бяха запалили гуми.
Можеше ли да се направи нещо повече? Аз, кметът на Ботевград, категорично заявявам, че нищо повече не можеше да се направи”, каза  градоначалникът. Той допълни: „Не съм виновен и няма да приема вината на кметовете преди мен. В продължение на 7 години работя по въпроса да се премахне това сметище и да се изгради ново. Ако гледам как сметището гори и си мълча, тогава поемам вината си.”.

„Миналата събота имаше обгазяване не от депото, а от площадката на бившия завод „Пластхим”. Остра задушлива миризма се усещаше в центъра на града. Би трябвало да се изпратят предупредителни писма на фирмата. Трябва да се вземат мерки”, каза съветникът Антон Стоянов. В отговор кметът заяви, че миризмата не идва от „Биовет”, а от друго производствено предприятие, което се намира на територията на индустриална зона „Микроелектроника”. Георги Георгиев обясни, че до момента са правени 7-8 замервания на въздуха, но нито едно от тях не е показало завишени стойности на вредни емисии. Той изрази готовност да се повика лабораторията за пореден път и на замерването на присъстват общинските съветници.

Съветникът Цветан Коцев предложи да се направят промени в Нардба 1 и в Наредбата за управление на отпадъците на общината. Според него общината трябва да открие горещ телефон за сигнали, свързани с отпадъците. „Причина за палежа може да имат и жители на общината, които изхвърлят незагасена жар в контейнерите. Предлагам за всеки установен случай да се налага глоба от 200 лева. Трябва да се завиши отговорността към охранителната фирма и към фирмата за сметосъбиране. Предлагам за всяко ненавременно уведомяване на концесионера, че сметището започва да гори, да се налага глоба от 3000 лева на фирмата-охранител, а за ненавременно потушаване на пожара да се глобява концесионера с 5000 лева.

В отговор кметът заяви, че има четири телефона за сигнали. Първият е 112, вторият е на гражданска защита, третият е обявен на входа на общината и четвъртият е неговият мобилен телефон. Георги Георгиев каза още, че фирма „Барези 1” охранява сметището за 1500 лева на месец и ако се приемат подобни санкции, нито тя, нито друга фирма ще се съгласи да охранява сметището. „Нека незбаряваме, че през миналата година сметището не е горяло”, подчерта кметът.

Общинският съветник д-р Валери Радков изрази безпокойство за хората с асматични проблеми. „Запалили се сметището, аз си знам графика: ул. „Кирил и Методий”, бл.2 в кв. „Север”, ул. „Гурко”. Асматичното състояние е животозастрашаващо. Моята идея е да се забрани влизането на хора в сметището”, каза д-р Радков.

„Сметището е разположено на терен от 100 декара. Ограда не може да се направи. Невъзможно е да сложим 100 човека за охрана. Аз ви казах какво е направила общината, ако вие предложите нещо друго, готов съм да го изпълня”, отговори Георги Георгиев.

Началинкът на пожарната Васил Йошовски съобщи по време на заседанието, че на сметището е имало близо 40 човека, които заплашвали пожарникарите. Той каза, че едиственият начин да се реши проблема е да има верижна машина, която ежедневно да загробва отпадъците. Последва изказване на кмета Георгиев, от което стана ясно, че такава машина има и отпадъците се запръстяват всеки ден.

На извънредната сесия на ОбС присъстваха граждани. Марийка Колева, която живее в кв. „Север”, бе категорична, че в този район на града трябва да има полицейско присъствие. „При нас постоянно се горят гуми и боклуци. Хората не могат да си отворят прозорците. Трябва да се направи нещо”, каза тя.

Съветникът от БСП Михаил Димитров заяви, че не е съгласен с твърдението, че общината е „направила всичко, което може да бъде направено в тази ситуация”. „Съществуващото сметище трябва да се експлоатира безопасно. Аз съм съгласен с мерките, които предлага Коцев. Не смятам, че е редно кметът или случайни граждани да съобщават какво се случва на сметището, при условие, че то се охранява”, допълни Димитров.

Адвокатът на ОбС Стоян Стоянов напомни, че предложението на Цветан Коцев за промени в наредбите е съпроводено със законова процедура, която трябва бъде спазена. Според нея съветникът трябва да внесе официално предложението си в ОбС, след което то ще бъде подложено на обществено обсъждане.