Аутопсия ще покаже дали инфарктът на Михаил Михов не е предизвикан изкуствено. Разследващите работят по няколко версии за кончината на Михов, сред които и изкуствен сърдечен удар.
Според запознати предизвикването на инфаркт е лесно. Изпитан метод бил например отравяне с циановодородна киселина. Циановодородът е безцветна течност с миризма на горчиви бадеми. Използва се за производството на мономери, на млечна киселина и др., както и за дезинфекция на затворени помещения. При дихателни отравяния с циановодородна киселина смъртта настъпва от 10-15 минути.
Конкретиката не е наша работа с вас, каза пред БЛИЦ бившият главният секретар на МВР Цвятко Цветков, помолен за коментар дали е възможно изкуствен инфаркт да се предизвика с циановодород. Той обаче не отрече, че
инфаркт може лесно да се имитира.
Още от времето на Втората световна война хитлеристите в лагерите са правили експерименти и опити с пленници за създаване и въздействие на различни химически и други вещества които да оказват въздействие върху психиката, върху физическото състояние на човека, припомни Цветков. По думите му след войната това става част от дейността на специализирани структури в специалните служби - за създаване на лекарства и други вещества, които оказват влияние върху съзнанието, способността за реакции, включително и средства за ликвидиране на неудобни хора, набелязани като такива цели.
В света съществуват вече способи, медикаменти и други вещества, които могат да предизвикат смърт, а симптомите да приличат на нормални симптоми, на познати начини за достигане до летален край. Т.е. предизвикан летален край, който да изглежда като естествен, обясни бившият главен секретар на МВР. Цветков заяви, че не знае у нас да има лаборатории, които да разработват такива средства, но в света има. Не пречело срещу пари да се доставят от Далечния Изток, от Запад, от Латинска Америка, зависи кой го организира.
Не твърдя, че това е такъв случай, но всичко е възможно на тоя свят, коментира хипотезата за изкуствен инфаркт на Михов той. Може човекът наистина да си отишъл по естествен път, да е имало напрежение, натоварване на организма, всичко може да доведе до такъв фатален край, добави Цветков. Разследващите ще проверят и версията
дали Михов е бил сам в хотелската си стая или е бил с жена.
Управителят на хотела Лъчезар Тодоров каза, че Михов е бил редовен гост на хотела заедно със семейството си. Тодоров отказа да уточни дали в конкретния случай Михов е бил сам. Той допълни само, че бизнесменът е регистриран предната вечер.
Бурен секс качва двойно риска от сърдечен удар, коментираха медици.Обикновени обезболяващи и противовъзпалителни лекарства също могат да удвоят риска от сърдечен удар. Медикаменти за диабет също предизвикват инфаркт, сочат проучвания.
Основна причина за инфаркта обаче е стресът, категорични са медиците. Сред причинителите на инфаркта е и т.нар. метаболитен синдром, който представлява сбор от различни компоненти при мъжете след 45-50-годишна възраст - затлъстяване, висок холестерол, високо кръвно, диабет, ниски нива на тестостерон.
Рязкото отслабване също е рисков фактор. Опасни са и хапчета за редукция на теглото, които се продават свободно в интернет. Те могат да докарат пациента до инфаркт или инсулт.