Сравняването на браузърите Internet Explorer 9 и Firefox 4 по броя на свалянията до момента е нечестно, заявиха от Microsoft. Според Райън Гевин, старши директор по маркетинг в софтуерния гигант, подобни сравнения заблуждават потребителите.

Двата браузъра трябва да се сравнят към средата на лятото, смята Гевин, цитиран от computerworld.com. В момента Microsoft предлага възможност за автоматично обновяване до IE 9 само на потребителите на кандидат-финалната версия на браузъра, но през юни тази опция ще стане достъпна за всички потребители.

На броя на свалянията на IE 9 е повлиял и фактът, че новият браузър работи само с Windows 7 и Vista, но не и с все още много широко разпространената Windows XP и по-стари версии.

Същевременно, Mozilla предложи обновяване до Firefox 4 на всички свои потребители. По същия начин процедира и Google с обновяванията на Chrome. Освен това тези два браузъра са достъпни за повече операционни системи, посочват от Microsoft.

Новите версии на трите най-популярни браузъра - IE, Firefox и Chrome - излязоха през март. В първия си ден Firefox 4 беше свален 7,1 милиона пъти, а Internet Explorer 9 - от 2,3 милиона потребители, което провокира Microsoft да коментира ситуацията.