Ежедневно в градската библиотека “Иван Вазов” се провежда маратон на четеното, в който участват ученици от втори и трети клас на трите основни училища в Ботевград. В днешния маратон се включиха второкласници от ОУ “Н.Й.Вапцаров”. Учениците бяха посрещнати в детския отдел на библиотеката от Албена Сертева. Тя им прочете приказката “Човекът и земята”, След това децата четоха приказки от Шарл Перо. Авторът е включен за изучаване в учебната програма, обясниха от библиотеката. 
Маратонът на четеното ще продължи до 23 април, каза пред наш репортер Людмила Чудомирова, главен библиотекар. Тя информира, че на 20 април от 10 часа в градската библиотека ще бъдат представени компютърни презентации, посветени на Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. Разработките са изготвени от възпитаници на ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров”.
На 21 април от 14 часа в малкия салон на читалище “Христо Ботев” ще се проведе среща на писателя Виктор Самуиллов с ученици. От 18 часа на същата дата ще се състои заключителният етап от конкурса за детска рисунка на следните теми: “Любимо място в родния град” и “Моето добро дело”.  Той включва изложба на творбите и награждаване на победителите в трите възрастови групи: от 6 до 8 години; от 9 до 11 години и от 12 до 14 години.
Организатори на проявите са  библиотека “Иван Вазов” и читалище “Христо Ботев”. Те се провеждат по повод националната инициатива “Походът на книгите” на Асоциация "Българска книга" и Българската библиотечно-информационна асоциация. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.