Досега той беше  заместник-кмет на община Етрополе.  Стефан Борисов спечели конкурса за директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ през месец март, на който се явиха 13 кандидати.
Стефан Борисов е роден в Етрополе, завършил е СОУ „Христо Ясенов” през 1993 година. След това е следвал в Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски” в София,   специалност „Инженерна геоекология”.
Завършил е и Националното висше минно училище за технологии и мини на Алес във Франция, със специалност „Управление на околната среда, европейско законодателство и отпадъци”. Училището е основано още от Наполеон Бонапарт, с традиции във висшето образование.  
Трудовата му дейност е свързана с придобитата специалност. Веднага след завършване на висшето образование е започнал работа като еколог на рудник „Елаците” до 2008 година. След това, около две години, е работил във фирма „БУЛЕКОПАК” АД София, мениджър „Общински проекти”.
От 1 април м.г. бе назначен като заместник-кмет в Общинска администрация Етрополе и  отговаряше за екологията, строителството и за европейските програми на общината.