България стъпи на кота номер 6 на световното за ученици в Бразилия. С 3:4 след дузпи срещу Белгия в мача за 5-о място нашите приключиха доброто си представяне във Форталеза. Двубоят предложи драма на терена, а и времето “пожела” главна роля - четири пъти дъждът прокапваше над играчите и после спираше. Белгийците поведоха рано, но Александър Василев, който е близо до подпис с “Грасхопърс”, изравни - 1:1 в редовното време. Дузпите този път ни донесоха разочарование, за разлика от мача с Чехия по-рано.
След края на битките момчетата се отдадоха на пица-парти, организирано от Емил Димитров, депутат от ГЕРБ и създател на академия “Христо Стоичков” в Етрополе. Бус с лакомства пристигна в 5-звездния им “Марина парк”.
При участията си на последните световни първенства за ученици България е била последна и сега организаторите от Световната организация за училищен спорт не крият изненадата си от бума на талантите от училище “Христо Ясенов”.
Треньорите тук не само коментираха, но и копираха хитрия ход на Христо Стоичков с пускане в края на редовното време на втори вратар като полеви играч. Така при “хокейните дузпи”, които се изпълняват с тръгване от центъра, отборът, направил тази смяна, има по-голям шанс. Според правилата, ако вратар фаулира преминаващ го съперник, се отстранява, а дузпата се пребива. И под рамката застава полеви играч. Но ако имаш втори вратар сред 11-те на терена получаваш предимство. Във Форталеза България за първи път спечели мач с този вид дузпи - срещу Чехия в събота. За футболната история остава и първата победа над Бразилия на футбол - 5:1. Христо Стоичков не остана на купона снощи след силното представяне на момчетата от неговата академия. Камата тръгна за Мадрид, за да посредничи в срещи на наши държавни мъже с испански политици. И взе със себе си рекламни материали за световното за ученици “Гватемала 2015”.
Най-добрият ни съдия Антон Генов късно снощи свири финала между Иран и Германия. На трето място остана Турция след 3:2 над Словения.
Предвидено е утре в 17:00 часа нашите момчета да бъдат посрещнати до чешмата в м.Чардакли, под Етрополе.
Източник: в-к Труд