Бившият европейски баскетболен шампион Барселона ще гостува в България за контрола с Лукойл Академик. Срещата почти сигурно ще бъде факт, след като президентът на „студентите” Валентин Златев заяви в Правец при срещата си със спортния министър Свилен Нейков буквално следното: „Казал съм, че през септември също ще бъдем в новата зала, но не уточних с кой отбор”. Шефът на баскетболния ни шампион беше в отлично настроение, като остави подробностите да бъдат разгласени от Нейков, който обаче не пожела да спомене името на тима.

Както обаче Sportal.bg първи съобщи в края на месец март, мениджмънтът на Лукойл Академик е в напреднали преговори за уреждане на контрола с шампиона на Евролигата за 2010 година - Барселона.  За гостуването на баскетболния “azulgranas” съдейства активно футболният мениджър Лъчезар Танев, който има много стабилни контакти в един от най-популярните спортни клубове в световен мащаб.

 Проверката трябва да бъде факт в новата многофункционална зала в София в края на септември, когато ще започне и подготовката на повечето европейски отбори за новия сезон 2011/2012. Причината е, че до средата на същия месец ще се проведе Евробаскет 2011 в Литва.