Европейската комисия обяви онлайн обществено допитване за това как да извлече максимална полза от „изчислителните облаци“. Инициативата е насочено към гражданите, бизнеса, публичните администрации и други заинтересовани страни.

Допитването в интернет ще продължи до 31 август. Отговорите ще бъдат използвани при подготовка на Европейската стратегия за изчислителните облаци, която Комисията ще представи през 2012 г.

Наред с други теми, проучването трябва да събере информация и по следните въпроси:

    • защита на данните и отговорност, по-специално при трансгранични приложения;

    • правни и технически бариери, които могат да забавят развитието на изчислителни облаци в Европа;

    • решения за стандартизиране и постигане на оперативна съвместимост;

    • възприемане на идеята за услуги чрез изчислителни облаци, по-специално от МСП;

    • начини за насърчаване на научните изследвания и иновациите в областта на изчислителните облаци.

Облакът дават възможност на предприятия, публични администрации и граждани, използвайки мрежи като интернет, да получат достъп до техните данни и софтуер, инсталирани на компютри, разположени другаде. Технологията може да помогне на предприятията, особено на МСП, да намалят драстично разходите за информационни технологии, както и на правителствата да предоставят услуги на по-ниска цена и да пестят енергия чрез по-ефективно използване на хардуер.

Изчислителните облаци вече се използват широко, например за уеб базирани имейл услуги. Тази тенденция се разраства и се очаква изчислителните облаци да генерират приходи от почти 35 млрд. EUR в Европа до 2014 г.

Комисията приканва всички заинтересовани страни, в частност разработчиците и потребителите на изчислителни облаци, да споделят своя опит, потребности, очаквания и разбиране за ползването и предлагането на тази технология.