През тази седмица дойде новината за актуалната стратегия на Съединените щати в областта на киберпространството. Като основен мотив в нея е заложена идеята за "просперитет, сигурност и отвореност на мрежовия свят". Въпреки, че стратегията е само на САЩ, тя ще засегне и останалите държави по света, предава TechSpot.

Една от най-скандалните части от плановете включва намеренията на страната да отговори на хакерски атаки с реални военни действия. Предположенията са, че чрез новата стратегия САЩ само си търси допълнителни поводи за започване на нови войни, които да стимулират икономиката на северноамериканската държава.

Страната си запазва правото да започне война, ако нейни правителствени компютърни системи или съюзнически такива бъдат атакувани от хакери на вражеска държава. Все пак, в стратегията се уточнява, че атаките трябва да бъдат наистина сериозни за да бъдат предприети такива мерки.

"Съединените щати си запазват правото да отговорят на враждебно поведение в световната мрежа по същия начин, по който е нормално да се реагира и при други видове заплахи по отношение на страната", се казва в документа, пише kaldata.com.

САЩ са заложили в стратегията си за киберзащита и идеята, че преди да бъдат предприети военни действия трябва да се изпробват всички останали средства, включително: дипломатически, информационни и икономически. Това обаче не е новост и присъства стандартно във всички останали защитни стратегии.