С много емоции и вълнуващи моменти бе изпълнено участието на градски хор „Стамен Панчев” в тържествената програма, която се проведе по повод 24 май в Будапеща. Преди това нашите хористи посетиха Виена. След близо 16-часово пътуване те пристигнаха в града на Мацарт. Престоят на градкия хор там бе в продължение на един ден. През това време те изнесоха концерт във Виенската гора.
„Имахме силно желание да пеем в стаята на двореца, където 6-годишният Моцарт е седял в скута на кралицата. Оказа се, че не можем да осъществим така лесно тази наша идея, въпреки че бяхме подготвили пиеси на големия композитор. Отпътувахме за Будапеша след еднодневен престой в столицата на Австрия. В унгарската столица бе основното ни участие. Тъй като на 24 май е работен ден в Унгария, празничната програма се състоя в събота”, разказа Таня Цонкова, диригент на ботевградския хор. Тя сподели, че в Унгария има около 13-14 малцинства и българите са част от тях. Всяка година на 24 май повечето от нашите сънародници се събират в Будапеща, за да отбележат заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Тази година в празничната програма участваха ботевградският хор и български и унгарски фолклорни състави. Унгарците изпълниха български народни танци. Деца от Унгария рецитираха на безупречен български език стихотворения от български автори. Навсякъде се чуваше българска реч, беше наистина вълнуващо преживяване. Празничната програма започна с водосвет, отслужен от български свещеник.
Когато изпълнихме химна „Върви, народе възродени”, всички присъстващи станаха на крака и пяха заедно с нас. Репертоарът, който бяхме подготвили, включваше предимно патриотични песни, като: „Хубава си моя горо”, „Край Босфора” и други, сподели още Таня Цонкова. –Трудно е да предам с думи атмосферата по време на празника. Срещата ни с българската общност в Унгария ще остане завинаги в сърцата ни!”, допълни тя. Според Таня Цонкова, Будапеща е уникален град, в който паметниците на културата, редът и чистотата са на особена почит.