На последното заседание на техническата комисия на ФИБА са били обсъдени изменения в правилата и стандартите с цел да бъдат доближени до тези в НБА, съобщава sports.ru.

Част от тях са за изместване на линията на тройката с 50 сантиметра назад, като тя трябва да се намира на 6,75 метра (в НБА това разстояние е 7 м 24 см), както и заместването на традиционния трапец с правоъгълник, както е в САЩ. 

Промените трябва да бъдат приети на заседание на централното бюро на ФИБА през март, което ще се проведе в китайската столица Пекин. Те ще влязат в сила от 1 октомври 2009 година, като всяка една федерация ще има право да ги въведе преди тази дата. При всички положения обаче те ще влязат окончателно в сила от 2009 година.

А още от тази година - от 1 октомври 2008, ще се извършат следните поправки в баскетболните правила:

- Почивката между втората и третата част ще бъде съкратена от 15 на 10 минути

- Вкарването на топката след тайм-аут в последните 2 минути на срещата ще става не от централната линия, а от място на страничната линия, намиращо се на нивото на триточковата дъга (предполага се, че това ще облекчи възможността за стрелба в последните секунди на игровото време)

- ако след фаул или нарушение на правилата вкарването на топката става в предното поле на атакуващия отбор, а времето на атаката е повече от  14 секунди, показанията на уредбата за 24 секунди ще бъдат намалени до това число 

- при преминаване от задно в предно поле с водене на топката отчитането на 8 секунди ще завърши едва тогава, когато в предно поле се окажат и топката, и двата крака на играча, който я води

- Ако играчът с топката падне и по инерция се се хлъзне по пода, то това няма да се счита за нарушение