Душана Здравкова, съдия във Варненски окръжен съд и бивш евродепутат от ГЕРБ, подаде оставка, съобщи БНР.

Тя обясни, че един от мотивите за решението й е назначението на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Припомняме, новият шеф на СГС е спрягана за близка на вътрешния министър Цветанов.

В открито писмо, цитирано от радио К2, Здравкова заявява: Изборът на  председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост.

Пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността  е правосъдието на България, категорична е тя.

И няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние, съдиите, нямаме самочувствието, морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието  и  арогантността на властта. В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв  феномен се определя като„непотизъм", което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят, продължава Здравкова.

Като дългогодишен съдия, заставам  до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска  и гласуваха „против" поредния опит да бъде подчинена  независимата  по Конституция съдебна власт.

Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила  години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии „в името" и „за" хората, пише още съдията от Варна.